Savić: Vlada razmatra razinu intervencije zbog rasta cijena

17.06.2022.

07:47

Autor: U mreži Prvog/V.K./HR/HRT

 Zvonimir Savić

Zvonimir Savić

Foto: U mreži Prvog / HRT

Posebni savjetnik premijera Zvonimir Savić u emisiji U mreži Prvog, urednice i voditeljice Marije Gerbec Njavro, rekao je kako je jučer na sastanku ministara financija država članica euro područja prihvaćeno izvješće EK koje potvrđuje da je Hrvatska ispunila sve kriterije potrebne za ulazak u euro područje. Pripremili su preporuku da Hrvatska danas može postati 20. članica.

Galerija
Krešimir Sever, Foto: U mreži Prvog/HRT
Andrej Grubišić , Foto: U mreži Prvog/HRTUvođenje eura, Foto: U mreži Prvog/HRT

- Smatramo da je to pozitivna vijest za Hrvatsku, nakon višegodišnjih napora, rekao je i dodao kako se nakon izlaganja hrvatskog ministra financija, pred drugim ministrima financija euro područja, dvoranom prolomio pljesak kao potvrda svemu što je Hrvatska napravila.

Krešimir Sever, predsjednik NHS-a Krešimir Sever, rekao je kako je to samo po sebi dobra vijest, ali kako su sindikati uvijek zagovarali kako treba biti razuman glede uvođenja eura.

- Prosječni građani Hrvatske se ne mogu veseliti zato što ih muče egzistencijalni problemi. Ljudi strepe od mogućeg povećanja cijena, pogotovo stoga što se uvođenje eura događa u trenutku visoke inflacije s čime druge zemlje nisu imale iskustva, naglasio je.

Dodaje kako nije biti što je Vlada dobro napravila do sada, već što će napraviti u budućnosti.

Grubišić: Tiskani novac ne znači bogatstvo

Na pitanje je li euro u problemima s obzirom na rastuću inflaciju, ekonomski analitičar Andrej Grubišić rekao je kako je ekonomski nobelovac empirijski dokazao da ako se uzmu dovoljno velike vremenske serije, inflacija je uvijek monetarni fenomen.

- Mnogi se čude, zašto imamo inflaciju kao posljedicu činjenice da je tijekom zadnjih 10 godina u europskoj monetarnoj uniji količina tiskanog novca više nego udvostručena, a novčana masa u Hrvatskoj više nego učetverostručena u odnosu na stvarnu količinu proizvedenih i konzumiranih dobara i usluga, naglasio je.

Grubišić govori da kada očekujemo povećanje kamatnih stopa, očekujemo povlačenje svog silnog tiskanog novca. Pokazalo se da tiskani novac ne znači bogatstvo i stvarnu ekonomsku aktivnost.

- Vlada nema neograničeni arsenal za intervenciju. Sugeriram da se porezi dalje smanjuju. Imali smo smanjenje trošarina, što je izvrsno, ali mi i dalje imamo jednu od najvećih općih stopa PDV-a, naglasio je.

Savić: Vlada razmatra razinu intervencije

Savić govori kako Vlada osluškuje i razmatra razinu intervencije koja će biti potrebna u budućnosti kako bi ublažila negativne posljedice rasta cijena. Kako kaže, ne može se prešutjeti ni ono što je Vlada do sada učinila sa svojim izuzetno jakim mjerama.

Sever se složio da su mjere Vlade do sada dale rezultate, ali, kako kaže. Postavlja se pitanje što će se dalje događati. Što će se dogoditi na jesen kada krene sezona grijanja.

- Proizvođači pšenice upozoravaju da im otkupljivači nude jednaku cijenu koju su im nudili prošle godine, dok je istovremeno otkupna cijena pšenice u EU za 50 posto veća, naglašava.

Cijena hrane u Hrvatskoj raste brže od prosjeka EU. Za utorak se najavljuje novi drastičan rast cijena goriva.

Savić ističe kako je Hrvatska što se tiče širine i obuhvata mjera za obuzdavanje posljedica inflacije spada među države EU koje imaju najširu lepezu aktivnosti.

- Na pitanje što će država učiniti s obzirom na sezonu grijanja, nabavu goriva, struju i mirovine, moram naglasiti da je sve već napravljeno i mjere su donesene, rekao je.

- Što se tiče umirovljenika imamo energetske dodatke za 720 tisuća umirovljenika, mjera vrijedna pola milijarde kuna. Što se tiče struje,zbog smanjenja naknade HEP-a, električna energija prosječno za kućanstvo, umjesto 23 posto, porasla je ispod 10 posto, ističe.

Sever: Situacija je za veliki dio građana neizdrživa

Govori kako će cijena plina koja počinje u sezoni grijanja, umjesto rasta od 79 posto, porasti najviše 20 posto po računu.

- Ako bude potrebno donijet ćemo nove mjere, no postoje ograničenja, ali smatramo da smo napravili jako puno za ublažavanje posljedica povećanja cijena, rekao je.

Savić naglašava, da bi cijene goriva bile veće za dvije kune da Vlada nije intervenirala i smanjila trošarine.

Sever priznaje da su mjere Vlade polučile rezultate, ali kako je i dalje udar na građane ekstremno visok, te da je situacija za veliki broj građana neizdrživa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!