Narodne obveznice - dobra lekcija iz financijske pismenosti

03.03.2023.

08:55

Autor: U mreži prvog/Hrvatski radio/HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Nakon što je više od 43 tisuće građana uložilo više od milijardu i 300 milijuna eura u državne obveznice, danas to imaju priliku učiniti i institucionalni ulagači. Ministar financija očekuje dobar interes mirovinskih fondova i osiguravajućih društava. O tome hoće li ih ova ponuda privući, u emisiji U mreži Prvog Hrvatskog radija govorili su državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Hrvoje Bujanović, financijski analitičar Neven Vidaković i Silvija Ravlić Varga iz PBZ Croatia osiguranje obveznog mirovinskog fonda. 

- Radi se o uobičajenom pozivu kvalificiranih institucionalnih ulagatelja, u ovom slučaju mirovinskih fondova, dobrovoljnih i obveznih, kao i drugih financijskih institucija, poput osiguravajućih društava, Fonda za razgradnju nuklearne elektrane Krško, kreditnih institucija. Znači financijski i institucionalni ulagatelji, rekao je Bujanović. 


Predviđeno je, kaže, uz milijardu i 300 milijuna eura kojih su građani već uložili, daljnjih 550 milijuna eura, dakle do milijardu i 850 milijuna eura, ali prihvatit će se svi upisi. 


- Ideje je da ova široka baza domaćih investitora, u ovom slučaju fizičkih osoba, bude i pozdravljena. Ovo je zaista jedan dobar uspjeh. Proširili smo bazu investitora. Bitno je da i građani sudjeluju u ovako dobrim projektima, rekao je Bujanović. 


- Ovo je jedna značajna stvar u smislu povećanja financijske pismenosti. Svi oni koji su upisali, posebno ako su upisali više od 10 000 eura, sad bi trebali za 6 mjeseci ili godinu dana napraviti i sljedeći korak, a to je da jedan mali dio toga prodaju, a to je npr. 500 eura, pa da nakon 6 mjeseci opet kupe još 500 eura. Da jednostavno naprave tu transakciju. Sad su nešto upisali i to je bilo odlično. Narod je vidio što je to, kako funkcionira i sad treba razvijati sekundarno tržište, rekao je Vidaković. 


Tvrdi da život s novcem više nije samo "primi plaću, plati račune, oroči novac u banci ili ako si financijski stabilan uloži u nekretninu". Novac sve više i više postaje nešto o čemu se moramo brinuti cijeli život i upoznavati s različitim investicijama te biti svjestan potencijalnih rizika. Ponuđena kamata je, kaže Vidaković, fantastična. 


- Obveznice kao vrijednosni papir se kreću obrnuto od kamatne stope, odnosno stope prinosa. To znači da kako kamatna stopa raste tako pada cijena obveznica kao i suprotno. Tu sad ima i druge matematike, ovisno o ročnosti, o kamatnoj stopi... Ali ukoliko tržište savršeno funkcionira ovi bi instrumenti trebali nekih par mjeseci izgubiti na vrijednosti. Ali to ne znači da će se to nužno dogoditi. Jer da bi nešto palo netko mora prodati. 


Za državne obveznice zainteresirani su i iz mirovinskih fondova. 


- Smatramo da je ovo izdanje narodnih obveznica jako dobro i podržavamo ovaj projekt. Radi se o novom i kvalitetnom proizvodu koji je potreban na tržištu. Namjeravamo upisati. Ono što je specifično za ovo izdanje obveznice je da je primarno usmjerena na građanstvo, rekla je Ravlić Varga. 


Bujanović se složio da je riječ o dobrom projektu te istaknuo da je u državne obveznice uložilo više od 40 000 građana, 1.1% svih građana u RH i blizu 3% zaposlenih. 


- Ovo je 3.25% kamatna stopa koja je minimalna, ona će biti danas postavljena u okviru drugog kruga gdje će institucionalni investitori sudjelovati. Tu će, vjerujem, opet pokazati veliku potražnju i tijekom dana će se postaviti konačna cijena koja će rezultirati konačnom kamatnom stopom, zaključio je Bujanović te potvrdio da će se novac od obveznica upotrebljavati za refinanciranje postojećih obveza. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!