U Osječko-baranjskoj županiji nikad manje nezaposlenih

23.08.2022.

11:52

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Nikad manje nezaposlenih u Osječko-baranjskoj županiji

Nikad manje nezaposlenih u Osječko-baranjskoj županiji

Foto: HTV / HRT

Nezaposlenost u Hrvatskoj smanjuje se. U Osječko-baranjskoj županiji prvi je put manje od 14 tisuća nezaposlenih. To je 7 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani. No osim pojačanih gospodarskih aktivnosti, rastu broja zaposlenih pridonose i drugi razlozi. U županiji na istoku zemlje pokreću i financiraju programe osposobljavanja i prekvalifikacije dugotrajno nezaposlenih osoba.

Nakon diplome i godinu i pol dana potrage za poslom, Dorotea se odlučila dodatno obrazovati. Sada je asistentica za provedbu projekata EU-a u velikoj građevinskoj tvrtki.  

- Definitivno ima poveznicu, jer EU projekti su zapravo u građevini jako trenutno traženi, ističe Dorotea Markasović

Pad nezaposlenosti dokaz je da naše mjere imaju pozitivan učinak, kažu u županijskoj upravi. Posljednjih 5 godina programe osposobljavanja i prekvalifikacije završilo je 350 polaznika, a plaćen im je i trošak prijevoza.  

- Imali smo jedan dio edukacija vezanih uz IT sektor, njegovateljice, pomoćnike u nastavi, računovođe za mala poduzeća, jedan dio zanimanja vezana za graditeljstvo, odnosno sva ona zanimanja za koja postoji interes poslodavaca, kaže pročelnica Odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije Ivana Katavić Milardović

Mnogo se očekuje od nedavno uvedenih vaučera za osposobljavanje, pokrenutih u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Njima se osigurava obrazovanje za djelatnosti u području zeleno i digitalno. Među razvojnim inženjerima, u području oglašavanja na internetu ili razvoja mobilnih aplikacija, nedostatak kadra dobro je poznat. 

- Što se tiče programa iz djelatnosti zelenog, izdvojili bi društveno odgovorno poslovanje, rukovatelj viličarem u skladišnom okruženju i recimo serviseri vozila na hibridni ili električni pogon, govori Ankica Vučković iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Osijeku. 

Gospodarstvo istoka Hrvatske jača, dobit poduzetnika na godišnjoj razini raste po dvoznamenkastoj stopi, a povećava se i broj novootvorenih obrta. 

- U svakom slučaju kod nas je porast broja zaposlenih. ima puno infrastrukturnih projekata na području Slavonije u kojima mi sudjelujemo s obzirom na to da smo građevinska firma tako da iz tog kuta gledanja se definitivno vide pozitivni pomaci, ističe voditelj Službe za ljudske resurse, Zvonimir Škorić

Nakon usporavanja tijekom pandemijskih godina - prijeko potrebni. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!