U Primorsko-goranskoj ugostiteljskih obrta manje nego lani

25.11.2025.

07:00

Autor: Ines Strilić/B. A./Regionalni dnevnik/HRT

Od 12.000 ugostiteljskih obrta u Hrvatskoj, 20 posto nalazi se na području Primorsko-goranske županije. I tamo se, kao i u ostatku zemlje, bore s pronalaskom radne snage i formiranjem cijena koje bi gostima bile atraktivne, a vlasnicima isplative.

U posljednjih godinu dana u Hrvatskoj su otvorena osamdeset i dva, a od 2020. čak dvjestotinjak novih ugostiteljskih obrta.  


- Obzirom da mi imamo nešto manje od 12 tisuća obrta, to je jedna fluktuacija brojki koja je sasvim normalna, zadovoljavajuća, čak je i u porastu, kaže Hrvoje Margan, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.


Ipak, situacija nije ista u svim dijelovima zemlje - najveći ovogodišnji rast broja obrta bilježe Grad Zagreb i Dubrovačka županija, dok je u Primorsko-goranskoj ugostiteljskih obrta manje nego lani.


- Mnogi ugostiteljski objekti ove godine nisu mogli ni otvoriti jer nije bilo personala, sam uvoz radnika je bio malo problematičan. Sada ove godine imali smo i tu problematiku da nije bilo stručnog kadra, nije se moglo na vrijeme uvesti strane radnike, radne dozvole - bila je veća problematika, kaže Anđelina Macan, vlasnica obrta za ugostiteljstvo.


U godini dana zatvoreno je, što zbog financija, što zbog odlazaka u mirovinu, osamdesetak obrta. Ipak, dugoročno gledano, razloga za zabrinutost u Primorju nema.


- Mi u Primorsko-goranskoj županiji imamo oko 2500 ugostiteljskih obrta, znači taj sam pad je 84. Međutim, treba reći da je prijašnjih godina bio rast, tako da je to ustvari statistički podatak gdje smo mi jednaki u odnosu na prošle godine - nemamo pad, kaže Margan.


Kontinuirani rast ove djelatnosti prati i rast cijena usluga koje gosti sve više primjećuju, ali i rast troškova koji primjećuju ugostitelji.


- U samom startu kad nabavljate proizvod, npr. bočicu soka, koja je prošle godine bila i 50 posto jeftinija u samoj nabavi, pa onda krenete dalje od radne snage koja je platežno danas s puno boljim plaćama, pa krenete dalje od samih sredstava - vode, sredstava za čišćenje, papira, da ne nabrajam knjigovodstva, kaže Macan.


Unatoč izazovima, sektor ugostiteljstva i dalje raste, što se očekuje i u budućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!