U Puli otvorena marina Polesana

12.04.2022.

10:43

Autor: HRT/IMS

Marina Polesana

Marina Polesana

Foto: HTV / HRT

U dijelu pulskoga zaljeva, nekadašnje vojne zone Sv. Katarina - Monumenti, otvorena je marina s 300-tinjak vezova. Zapušteno područje koje je nekada bilo sastavnim dijelom obrambenog sustava Austro-Ugarske Monarhije tako će napokon oživjeti. 

Prva faza koncesionara je stajala 30-ak milijuna eura. No, marina će se proširiti, izgraditi hotel pa će investicija biti i triput veća. Zasad je u marini tek dio pratećih sadržaja, poput recepcije i praonice rublja, no uskoro će se otvoriti restoran i bar, a onda i servis za plovila. Zasad je zaposleno 10-ak radnika no za koji tjedan njihov će se broj udvostručiti. Podsjetimo, još je 2011. godine raspisan natječaj za četiri bivše vojne zone Austro-ugarske monarhije i jedino je za ovu, dakle za područje Monumenti s otočićem Katarinom, izabran ulagač. Proces se usporio jer je cijela zona nedugo nakon toga proglašena kulturnim dobrom. Površina zone na moru i kopnu iznosi ukupno 46 hektara. No, za kopno, odnosno za zaleđe marine - koje je također dio turističkog kopmpleksa - ulagač još nema ugovor. Ipak, bar je pomorski dio riješen pa će zapuštena zona napokon početi živjeti, javio je novinar HTv-a Marko Percan.

Tvrtka Kermas Istra, u vlasništvu Danka Končara, to je područje dobila na natječaju 2011. Investicija, koja uključuje i prenamjenu derutnog objekta u hotel čiji se završetak obnove planira sljedeće godine, vrijedna je oko 60 milijuna eura. 

- Ponosni smo da možemo otvoriti marinu, buking je za sada vrlo dobar i nadamo se da će se tako i nastaviti. Katarina je jedno iznimno područje gdje sami charteraši mogu svoj brod izvaditi, očistiti, ono što fali drugim marinama u okruženju, ovoj marini ne fali. Recepcija radi, uskoro će biti restoran i caffe bar, dok se charter uredi i ostali uredi s dućanima i praonicom se opremaju, rekla je Barbara Peruško, voditeljica projekta Monumenti - sv. Katarina.

- Dijelimo zadovoljstvo sa svima onima koji su pomogli da dođe do realizacije prve faze cijelog kompleksa, rekao je Danko Končar, Kermas Istra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!