Nautička sezona traje još uvijek

24.10.2021.

12:20

Autor: Petar Mikuličin/Dnevnik u podne/IMS/HRT

Nautička sezona traje još uvijek

Nautička sezona traje još uvijek

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Iako je već poodmakla posezona, nautička sezona još nije završila. U murterskom akvatoriju ovih se dana održao Kornati kup. Najstarija regata poslovnih ljudi, koja je prije pojave koronavirusa privlačila i do 800 natjecatelja. Ove ih je godine stiglo 450 iz 15 zemalja. 

Zabijeljelo se između Pakoštana i Kornata, a Velebit se smilovao i 'poslao' buru u jedra 20. Kornati cupu!

- Imamo 450 natjecatelja iz 15 zemalja na 74 plovila, rekao je Ante Brzić, član organizacijskog odbora Kornati cupa.

Na otok Žut doplovio je i Sergej Lavrov! No nije riječ o ruskom ministru vanjskih poslova!

- Peti put sam na Kornatima. Sjajno je iskustvo sudjelovati u ovakvoj utrci. Uzbuđeni smo jer smo dvije i pol godine čekali na 20. izdanje, rekao je Sergej Lavrov, sudionik Kornati cupa iz Rusije.

Kornati cup nazivaju majkom poslovnih regata.

- Ova je regata sretna kombinacija sporta, natjecanja i komercijale, odnosno poslovnih prilika za velike kompanije, smatra Christian Haschke, sudionik Kornati cupa iz Njemačke.

Jedan od najljepših arhipelaga za jedrenje sudionicima pruža i više od plovidbe i veza u marini.

- Pejzaž je prekrasan, kuhinja sjajna. Zato s užitkom idemo na ručak ili večeru. Ima toliko destinacija, otoka, restorana koje možemo posjetiti. Toga nema u Grčkoj... ma nigdje na svijetu, rekao je Marcus Schlichting, sudionik Kornati cupa iz Austrije.

Sve je više natjecatelja s ruskim putovnicama, no na regati, koju ove godine nije bilo lako organizirati, i dalje prevladavaju oni s njemačkog govornog područja.

- Morali smo potpuno promijeniti program zbog COVID mjera. I više nitko ne može reći da se hrvatski turizam nije prilagodio COVID-regulativama. To je za nas u organizaciji iznimno važno, rekao je Klaus Pitter, glavni organizator Kornati cupa.

A nekoliko stotina sudionika znači i popunjene marine u posezoni.

- Sezona je izrazito dobra. Česte su nam regate, kao i danas na primjer, koje izrazito podižu ovaj ukupni promet po tranzitnim marinama šibenskog područja. Radimo na nivou 2019. godine, rekao je Filip Kulušić, direktor ACI-ja za Šibensko-kninsku županiju.

Većina čarterskih brodova u murterskim i kornatskim marinama bila je rezervirana do početka listopada. A na Kornatima nisu mogli poželjeti bolje zatvaranje sezone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!