Na ribnjacima kontinentalne Hrvatske na vrhuncu je sezona izlova slatkovodne ribe. Najtraženija je upravo sad, uoči božićnih blagdana. Uz tradicionalnog šarana, tu je i smuđ, amur, ali i prava delikatesa - europski som. Za blagdane je spremno više od 1000 tona.
Koprca se zlatorepi šaran u mrežama. Sezona je zimskog izlova. Jedan je to od najtežih poslova u godini i za najiskusnije ribare.
- Riba je odlične kvalitete, dobra je ekipa pa je to i lakše odraditi, mada posao kao posao je jako težak, kaže Slobodan Medner, Garešnica.
Nakon izlova riba se doprema rekordno brzo u ribarnice kako bi sačuvali svježinu i kakvoću. Jer, tradicionalno, Slavoncima je najdraži baš ovaj jedri, domaći šaran.
- U našim ribarnicama nismo u zadnje dvije godine korigirali cijene i ona iznosi 5,20 eura, ističe Katica Petkov, Ribnjačarstvo Agro invest grupa".
Nudi se i prava delikatesa - sve popularniji europski som. Uzgoj tog riječnog predatora u Kaniškoj Ivi jedinstven je u nas.
- Dobivamo jako dobre rezultate pecature od 4 kilograma, uz prinos od 5,5 tona po hektaru, kaže Jasna Ipša, voditeljica Ribnjaka, Kaniška Iva.
Iako je zbog suše uzgojna sezona bila zahtjevna - ribe za blagdane ima dovoljno, više od 1000 tona. Četvrtina ukupne slatkovodne proizvodnje u nas.
- Proizvodnja se kreće oko 4 do 4,5 tisuća tona, cilj je kroz nove investicije, koje radimo, doći na 5 do 5,2 tisuće tona, kaže Marko Marijić, regionalni voditelj Ribnjačarstva PP Orahovica".
Zbog drastičnih klimatskih promjena pred ovom su proizvodnjom golemi izazovi s kojima se u koštac uhvatila i domaća znanost. I to metodom skraćenog uzgojnog ciklusa, jedinstvenom u Europi.
- Mi već imamo mlađ koja se može nasaditi u ribnjacim početkom 5. ili 6. mjeseca koja je puno veća, otpornija, rekla je Ana Gavrilović, Agronomski fakultet iz Zagreba.
Konzumnu težinu postiže u samo godinu dana, dok je standardni uzgoj dvostruko dulji. Hrvatsku je to svrstalo u sam vrh proizvodnje šarana u Europi jer uz znanje imamo i očuvane vode ključne za vrhunski uzgoj.