U splitskoj zračnoj luci Croatia Airlines predstavila dvije nove sezonske linije

14.05.2023.

Zadnja izmjena 16:36

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

U splitskoj zračnoj luci Croatia Airlines predstavila dvije nove sezonske linije

U splitskoj zračnoj luci Croatia Airlines predstavila dvije nove sezonske linije

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Ulaskom u Schengen i uvođenjem eura - Hrvatska je postala još atraktivnija stranim turistima. Ponovno se očekuje rušenje rekorda. U splitskoj zračnoj luci - Croatia Airlines predstavila je dvije nove sezonske linije - s Oslom i Skopljem. 

Putnicima su od danas do sredine listopada na međunarodnoj liniji Split-Oslo na raspolaganju izravni letovi zrakoplovima tipa Airbus nedjeljom iz splitske zračne luke u 13.50.

Prvi let na novoj novoj sezonskoj liniji Split-Skoplje obavljen je u petak, a letovi su na toj liniji planirani utorkom i petkom također do sredine listopada zrakoplovom Dash 8-Q400.

Na letu za Oslo bila su 82 putnika, a na povratnom letu u ponedjeljak ujutro predbilježeno je 89 putnika.

- Broj putnika na toj liniji ilustrira o kakvom se radi zanimanju gostiju sa skandinavskog tržišta za dolazak u Split, rekla je Marija Pavić iz Croatia Airlinesa.

Direktorica Turističke zajednice Splita Alijana Vukšić istaknula je da je skandinavsko tržište među hrvatskih pet najvažnijih emitivnih tržišta, a gosti s tog područja platežno su sposobni, duže borave i dolaze više puta godišnje.

Maja Franetović iz Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije istaknula je da uvođenje dviju novih linija pokazuje da se turizam u Dalmaciji posve oporavio od pandemije.

Ovaj vikend 25 do 30 tisuća putnika


Anita Markovina Radnić
izvijestila je za Dnevnik HRT-a kako se u splitskoj zračnoj luci očekuje između 25-30 tisuća putnika i to je najbolji vikend od početka godine.

- Prognoze su dobre. Ako usporedimo ožujak i travanj ove godine s istim razdobljem 2019. godine, imamo dvije tisuće putnika više. Malo-pomalo brojevi se penju i nadamo se, kako pokazuju brojevi, premašit će se rekordna godina, naglasila je.

Dodaje da je Split zračna luka koja je povezana s 89 odredišta, surađuje s 52 aviokompanije.  

Upravo smo stigli iz Velike Britanije, već smo bili u Hrvatskoj, idemo u Split i nadam se da ćemo vidjeti povijesne znamenitosti i dobre restorane, govori Paul iz Velike Britanije.

- Prvi smo put ovdje, nisam siguran što očekujemo, lijepo vrijeme, ali očekujemo da ćemo vidjeti povijesne znamenitosti, nacionalne parkove, plaže i možda otoke, rekao je Mathew iz Velike Britanije.

Melvan: Ovog vikenda očekuje se do 28.000 putnika u splitskoj zračnoj luci


Ovog vikenda najavljen je dolazak 135 zrakoplova u splitsku zračnu luku te se očekuje promet između 25.000 i 28.000 putnika, što je u ovoj godini najveći promet vikendom u toj zračnoj luci, doznaje se od voditelja prihvata i otpreme putnika u splitskoj zračnoj luci Mate Melvana.

- U ožujku i travnju imali smo za 2000 putnika veći promet nego u istom razdoblju rekordne 2019. godine što je najava da bi ova godina za nas trebala biti iznimno uspješna, rekao je Melvan.

Očekuje da bi ovogodišnji promet putnika u splitskoj zračnoj luci trebao biti razini 2019. godine, kada je kroz nju prošlo 3,3 milijuna putnika, a prema prvim najavama i kapacitetima kojima se raspolaže, taj bi rekordni godišnji promet iz 2019. godine ove godine mogao biti i nadmašen.

U splitsku zračnu luku zrakoplovima će ove godine stizati gosti s 89 destinacija iz 25 država te će pri tome biti angažirana 52 avioprijevoznika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!