U Varaždinskoj županiji država pomaže u korištenju geotermalne energije

06.07.2022.

13:11

Autor: Hina/HRT

Varaždin/Ilustracija

Varaždin/Ilustracija

Foto: flocu / Shutterstock

Za potpore tvrtkama pri prijelazu na energetski učinkovito gospodarstvo osigurano je dodatnih 300 milijuna kuna, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Varaždinskoj županiji na kojoj je najavljen i projekt izgradnje geotermalne elektrane Bukotermal.

Varaždinski župan Anđelko Stričak uvodno je podsjetio na jučerašnji sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sa županima na kojem je bilo riječi i o ublažavanju posljedica energetske krize i mjerama pomoći poljoprivredi i ribarstvu. Stričak je izvijestio o županijskim projektima u školstvu i zdravstvu te je zamolio pomoć države u provedbi dvaju ključnih projekata - izgradnji geotermalne elektrane Bukotermala i Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Piškornici.

- Sutra bi tvrtka Bukotermal trebala početi s testiranjem tlaka i temperature na bušotini Kutnjak. To je jedna od naših bitnih investicija, a nalazi se i u Razvojnom sporazumu Sjever, rekao je Stričak.

Ispitivanje geotermalne vode u Malom Bukovcu

Varaždinska županija vlasnik je 85 posto Bukotermala, a općina Mali Bukovec 15 posto. Načelnik Malog Bukovca Darko Marković istaknuo je da su ovlaštenik površinom najvećega geotermalnog polja u Hrvatskoj.

- Mi smo napravili dosta ispitivanja, sve u nadzemlju, i sada nam slijede ispitivanja same geotermalne vode na dubini od 2500 metara, za što smo napravili sve potrebne glavne projekte. To je prvi korak u energetskoj neovisnosti naše županije i općine s proizvodnjom energije kroz obnovljive izvore, rekao je Marković.

Država će pomoći u vezi s baliranim otpadom

Država će pomoći i u rješavanju baliranog otpada u Varaždinu, najavio je saborski zastupnik Damir Habijan.

- Već gotovo pet godina u planu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost postoji stavka koja je osigurana zahvaljujući HDZ-ovoj Vladi, a koja se odnosi na sufinanciranje zbrinjavanja baliranog otpada, rekao je Habijan.

Da je Fond osigurao sufinanciranje zbrinjavanja varaždinskog baliranog otpada s 40 posto, potvrdio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg. Konačna odluka o tim novcima donijet će se nakon postupka provođenja javne nabave. U problemu sanacije Brezja sada je na potezu Grad Varaždin da provede javnu nabavu, rekao je Šiljeg.

Energetska tranzicija u Varaždinskoj županiji

Kao drugi razlog konferencije za novinare u Varaždinskoj županiji, Šiljeg je naveo poticaje i pozive vezane uz energetsku tranziciju. Istaknuo je da je u tijeku poziv iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iznosu od 1,9 milijarda kuna za srednje i male poduzetnike radi povećanja proizvodnog ciklusa uz uvjet smanjenja potrošnje energije najmanje za 20 posto te uz ostvarivanje udjela reciklabilnih materijala u proizvodnji od minimalno 20 posto.

Izvijestio je da su župan i poduzetnici iz Varaždinske županije upozorili da, osim tih vrijednosti veznih uz okoliš i povećanje proizvodnje, treba dodatno valorizirati implementaciju obnovljivih izvora energije.

- Ovo je prvi put da najavljujemo da je Europska komisija odobrila i da ćemo uskoro iz Modernizacijskog fonda ići s pozivom od oko 300 milijuna kuna. To će valorizirati upravo zahtjeve koji su mahom pristigli kao projektni prijedlozi sa sjevera Hrvatske, rekao je državni tajnik Šiljeg.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!