Kopriva je čudesna biljka, a to su prepoznali i u Svetom Križu Začretju u Hrvatskom zagorju. Od nje rade jedinstven proizvod - liker od koprive.
25.11.2024.
07:00
Autor: Ružica Divac Borovečki/D.M./Plodovi zemlje/HRT
Kopriva je čudesna biljka, a to su prepoznali i u Svetom Križu Začretju u Hrvatskom zagorju. Od nje rade jedinstven proizvod - liker od koprive.
Kopriva se u narodnoj medicini koristi za liječenje brojnih oboljenja, gurmani je cijene kao zeleno lisnato povrće. S koprivom se ponekad hrane životinje, od nje rade pripravci za zaštitu bilja i koristi kao prirodno gnojivo. Iako koprive samoniklo rastu u prirodi, mogu se uzgajati i plantažno.
Na imanju u Svetom Križu Začretju obitelj Švigir uzgaja koprive. Nevelika gredica eksperimentalni je nasad kontrolirano uzgojene biljke, koja inače raste u obližnjim šumama.
- Mi smo preselili divlju koprivu, od nje smo napravili reznice sadnice i u proljeće smo posadili jednu gredicu da imamo svoj izvor za liker. Imamo već treći, četvrti, peti otkos ove godine tako da koprive uspijevaju fenomenalno, kaže Kruno Švigir.
Mala obiteljska destilerija osnovana je prošle godine, svoje mjesto na tržištu potražila je upravo uz pomoć koprive, s jedinstvenim proizvodom, likerom od koprive i mente. Do tog su pića došli pokušavajući pronaći kombinaciju ljekovitog bilja i bobičastog voća koje će uspijevati na njihovom imanju, a koje neće trebati višekratno prskanje i upotrebu pesticida.
- U početku kad smo napravili liker od koprive. Bilo je podsmjehivanja. Liker od koprive, pa nisi normalan! Ali smo početkom godine dali liker na ocjenjivanje na London Spirit Competition. I tu smo dobili srebrnu medalju. Od onda je sve krenulo pozitivnim smjerom, dodaje Kruno.
Kopriva inače ima mnoge primjene u poljoprivredi, farmakologiji, gastronomiji.
- Ja sam imao dijagnozu artritisa i tu sam počeo čitati o koprivi. Kako su je i stari Rimljani koristili za liječenja. Jedni kažu da je zdrava, drugi da nije. Ja sam primjetio da nakon par čašica likera od koprive svi zaplešu, smije se Kruno.
- Veseli smo što se on prihvatio tih stvari koje su malo zapostavljene. (...) Prije su stare ženske koprive brale jer su hranile puriće. I čajevi su se kuhali od toga, priča Krunin otac Vinko Švigir.
Obitelj Švigir zasad likere prodaje kafićima, restoranima i pojedinačnim kupcima.
- U ovim bačvama je liker od maline, višnje, koprive i mente. Bartol, to je jedan biljni liker. Pripremamo polako ovogodišnje plodove, cijedimo malinu, stavljamo na sterilizaciju, stavljamo šećerni sirup. Imamo neki svoj način proizvodnje. Baza je rakija od jabuke. Odlučili smo se za maceraciju biljki i bobičastog voća u rakiji od jabuke, objašnjava Kruno.
Maknuti stigmu da kopriva raste samo na zapuštenim mjestima kao korov te povećati proizvodnju - to su planovi ove obitelji.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora