Udruga Franak: Ubrzati postupke u kojima se utvrđuje ništetnost

19.09.2023.

13:00

Autor: T.S./HRT/Hina

Udruga Franak poziva na ubrzanje postupka

Udruga Franak poziva na ubrzanje postupka

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Udruga Franak pozvala je predsjednike Vrhovnog suda i Građanskog odjela tog suda na donošenje zaključka kojim će se ubrzati procedura oko utvrđenja ništetnosti i isplate na temelju ništetne promjenjive kamatne stope, bez obzira na valutu i vrstu kredita ili leasinga. 


Udruga ih je u otvorenom pismu pozvala da organiziraju zajednički sastanak predsjednika županijskih sudova i Građanskog odjela VSRH i donese zaključak kojim će se ubrzati jednostavna sudska procedura u vezi s utvrđenjem ništetnosti.

Naime, brojni potrošači i pravne osobe sudskim putem traže povrat preplaćenih iznosa zbog ništetne ugovorne odredbe o neodredivosti kamate te se na sudovima suočavaju s dugotrajnim sudskim procesima kako bi došli do svojih nezakonito naplaćenih novaca od banaka ili leasing kuća.

Banke i leasing društva su do 2013. u većini ugovora o kreditu i leasingu ugovarale promjenjive kamatne stope koje se mijenjaju odlukom vjerovnika. 

Takve kamatne stope ništetne su silom zakonskih odredbi iz Zakona o obveznim odnosima, poručuje udruga Franak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!