12:25 / 27.04.2021.

Autor: Hina

Ugostitelji traže brza testiranja kao preduvjet za održavanje vjenčanja i koncerata

Terase kafića

Terase kafića

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) traži produženje mjera ekonomske pomoći onima koji u pandemiji rade ograničeno, pri čemu nedopustivim drži da se produljenja najavljuju u zadnji čas iz mjeseca u mjesec, a traži i brza testiranja kao preduvjet za održavanje vjenčanja i koncerata.


- I 13. mjesec od početka pandemije, kao i i prethodnih 12 mjeseci agonije koja je poharala hrvatsko gospodarstvo, a posebice ugostiteljstvo, poslodavci su jednako ostavljeni u neizvjesnoj poslovnoj situaciji. Mjere se najavljuju u posljednji trenutak mjesec za mjesecom, bez unaprijed jasnih kriterija dodjele. Obećan je nastavak za svibanj, a još uvijek nemamo službenog dokumenta za dodjelu fiksnih troškova u travnju i zbog takvog pristupa ionako teška situacija postaje i psihički neizdrživa, upozoravaju u utorak iz NUU-a.


Predsjednica Udruge Jelena Tabak podsjeća da ugostitelji duže od godinu dana posluju s ogromnim gubitcima, a da je dio sektora zatvoren gotovo deset mjeseci.

Traže službene potvrde o produljenju mjera dok je ograničenja


NUU traži "službenu potvrdu o produljenju ekonomskih mjera pomoći dokle god se posluje pod ograničenjima", i to za očuvanje radnih mjesta i nadoknadu fiksnih troškova uz prilagodbu potrebama tržišta.


Tabak otkriva da su o produljenju i prilagodbi ekonomskih mjera pomoći potrebama tržišta razgovarali s resornim ministarstvima, vjerujući da će uvažiti prijedloge udruge ugostitelja o spuštanju pragova za ostvarivanje prava na mjere pomoći, jer su trenutni modeli nedostatni.


Horizontalna primjena oznake "Safe stay.." i brzi testovi za vjenčanja i koncerte


Uz mjere ekonomske pomoći, NUU apelira na horizontalnu primjenu nacionalne oznake sigurnosti "Safe stay in Croatia", za što kažu da je hvalevrijedan projekt Ministarstva turizma i sporta, čija se provedba pokazala uspješnom u hotelima koji redovito posluju u zatvorenim prostorima.


S te strane kažu i da su nedavno bile proslave Dana žena sa 600 sudionika, a da se najavljuju i vikend aranžmani za Praznik rada i Majčin dan koji uključuju večernje zabave s glazbom uživo do dva ujutro, kao i konferencije s 300 sudionika organizacije koja je nositelj nacionalne oznake sigurnosti.


Zbog toga Tabak poručuje da bi "horizontalna primjena te nacionalne oznake sigurnosti i izbjegavanje dvostrukih mjerila pružila ruku spasa ugostiteljima bez terasa, a posebice cateringu i event industriji koja od početka pandemije bilježi pad prihoda iznad 90 posto".


Iznosi i da su za vjenčanje i slična događanja s više ljudi resornom Ministarstvu i HZJZ-u predstavili prijedlog NUU-a za sigurno održavanje takvih okupljanja prigodno nazvanog "Safe wedding / Safe event", koji, kako dodaje dopredsjednica NUU-a (Zagreb) Ana Lisak, ide i korak dalje od "Safe stay in Croatia".


"Safe wedding / Safe event" se temelji na testiranju svakog gosta prije ulaska na događanje, izuzev onih koji imaju dokaz o stečenom imunitetu, no za to bi u Hrvatskoj trebalo, kao i u drugim zemljama, omogućiti niže cijene brzih testova.


Više tisuća ugostitelja zatvorilo vrata


Dodaje da na taj uručeni prijedlog od nikoga još nisu dobili odgovor, pa tako i vjenčanja i eventi ostaju i dalje 'rezervirani' za hotele, dok statistike pokazuju da je u ugostiteljstvu 42 posto sektora blokirano.


- Više od tisuću ugostitelja trajno je zatvorilo vrata, a 11 tisuća radnika izgubilo je posao. Na ozbiljnost situacije ukazuju i brojke na razini EU, gdje je promet u turizmu i ugostiteljstvu pao za 50,2 posto, što je rezultiralo s 1,87 milijuna radnih mjesta manje u odnosu na 2019., zaključuju iz NUU.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!