Ugostitelji: Nastavak mjera, manji PDV, ukidanje poreza na potrošnju

05.05.2021.

16:45

Autor: Anamarija Škorić/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Fiskalna blagajna

Fiskalna blagajna

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Lanjskih 37 posto manje fiskaliziranih računa u odnosu na 2019. u sektorima ugostiteljstva i turizma lako bi se moglo preslikati i na ovu godinu. Stoga ugostitelji zagovaraju nastavak mjera pomoći države i lokalnih vlasti jer je to jedino jamstvo za opstanak tog sektora. 

Obrtnike - ugostitelje pandemija je bacila na koljena. Koliko će ih staviti "ključ u bravu" kao ekonomske žrtve virusa, pokazat će vrijeme.

- Tko god se ikad bavio ugostiteljstvom zna koliko je teško bilo koji posao, a kamoli ugostiteljstvo pokrenuti od nule, kaže Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja Zadarske županije.

Vlasnici restorana na dodatnom su gubitku - zbog nelogičnih protuepidemijskih mjera koje hotelima u zatvorenom dopuštaju posluživanje hrane, a njima ne.

- Ugostiteljima koji imaju velike restorane, velike prostore sigurno nije jednostavno gledati kako se u hotelima organiziraju zabave, ističe Jure Šuperba, predsjednik Ceha ugostitelja Šibensko-kninske županije.

Stoga traže izjednačavanje uvjeta rada. Ali nakon dva zatvaranja i ostalih ograničenja - iz minusa će se izvući jedino uz pomoć države. Stoga zagovaraju nastavak mjera potpore. Pozivaju i na ukidanje poreza na potrošnju, ali i smanjenje PDV-a.

- On jednostavno ubija razvoj našeg sektora, mi jednostavno ne dobivamo višak koji onda možemo prelijevati i ulagati u plaće. Uvijek se postavlja pitanje da li ćemo spustiti cijene kad se spusti - nećemo spustit cijene, ali ćemo unaprijediti ponudu, unaprijedit ćemo kvalitetu, poručuje Kovačević. 

Veći dolazak gostiju željno iščekuju pa je zanimanje za cijepljenje, golemo.

- Jer su ljudi shvatili da im je u pitanju egzistencija. Znači, ako čovjek želi raditi, bilo da je konobar, vlasnik ili kuhar, ako se jedan razboli u restoranu, zatvara se cijeli restoran, objašnjava Kovačević.  

Apeliraju da se postupci pojednostave i ubrzaju.

- Da se spremi što više punktova, da se spremi ovaj sektor turistički, da se oni koji žele procijepe prije dolaska gostiju, da izbjegnemo gužvu. Najave ima, gostiju će biti onoliko koliko smo ih mi spremni prihvatiti, ističe Ante Radić, predsjednik Udruženja obrtnika Šibenika.

A kako bi ih dodatno potaknuli na dolazak u Hrvatsku, od lokalnih turističkih zajednica očekuju hitnu uspostavu sa što više punktova za brza antigenska testiranja gostiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!