Ulaganjem u zdravstveni turizam dulja sezona i zadržavanje medicinskog kadra

31.05.2023.

17:09

Autor: Senka Mošnja/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Zdravstveni turizam

Zdravstveni turizam

Foto: HTV / HRT

Jedan od oblika turizma koji može produljiti sezonu svakako je zdravstveni. Ulažući u taj segment na zapadu Istre uspijevaju zadržati i medicinski kadar. U Balama uz hotel otvaraju polikliniku, a u rovinjskoj bolnici za rehabilitaciju ulažu u bolju uslugu za pacijente koji dolaze preko HZZO-a. 

Potpuno obnovljen hotel u sklopu Specijalne bolnice u Rovinju nikada nije prazan. Pacijenti na rehabilitaciji u ovom dijelu sami plaćaju smještaj.

- 15 godina već dolazimo ovamo i to dva ili tri puta godišnje na tri tjedna, rekao je Helmut, pacijent iz Austrije .

- Najviše se možemo s Austrijancima pohvaliti, zatim našim domaćima, pa Slovencima kojima smo blizu i počeli su se sve više vraćati Talijani, kazala je Silvia Vozila, savjetnica u Specijalnoj bolnici "Dr. Martin Horvat", Rovinj. 

Dio pacijenata u bolnicu dolazi s uputnicom, dio preko austrijskog osiguravajućeg društva s kojim bolnica ima ugovor, a dio sam snosi trošak. 

- Zapravo nama 50% proračuna dolazi iz zdravstvenog turizma što znači da pacijenti plaćaju da bi došli ovdje što znači da ja mogu koristiti taj višak novca što se stvara, taj priliv, kako bih poboljšao kvalitetu boravka mojim pacijentima iz HZZO-a, rekao je ravnatelj Specijalne bolnice "Dr. Martin Horvat" Marinko Rade

I tako je nedavno uloženo u bazenski kompleks, prije toga u plažu za invalide sa svim potrebnim sadržajima. Pacijenti na terapiji nemaju primjedbi.

- Sjajno organizirani, sjajno rade i imamo dobru budućnost ako imamo ovakve terapeute, brzo ćemo ozdraviti, pohvalila je Oriana, pacijentica iz Rovinja . 
  

Zadržati intelektualni kapital u zemlji odlučili su i u obližnjim Balama. Poveznica ponovno - turizam. Mala poliklinika za koji dan otvara svoja vrata uz postojeći obiteljski hotel.

- Došli smo na ideju da idemo jedan korak više prema zdravstvenom turizmu kako bi poboljšali pred i posezonu, rekao je vlasnik hotela i poliklinike Lutvo Murić

- Definitivno ćemo bazirati naše tržište na domaće pacijente, ali i na strance, među ostalim i na Talijane jer imamo ovdje i hotel La Grisa gdje ih planiramo smjestiti, kazao je stomatolog iz Bala David Opšivač.

Uz stomatologa, u kliniku se useljavaju i drugi specijalisti.

- Mi pokušavamo razviti i ginekološku i dermatološku priču jer dermatologija je postala jako tražena grana medicine, rekao je ginekolog Darko Gusić

Briga za zdravlje iz godine u godinu u svijetu raste. Procjenjuje se da 18% turista putuje radi zdravstvenih usluga. A potrebni tretmani nisu vezani isključivo za ljetnu sezonu pa se s ulaganjem u zdravstveni turizam očito ne može pogriješiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!