"Da bismo platili kašetu moramo prodati 2 kg radiča"

01.02.2021.

10:00

Autor: Klara Dujmović/Plodovi zemlje/HRT

Radovi na polju
Radovi na polju
Foto: Plodovi zemlje / HRT

Vremenske neprilike, divljač, pa čak i lopovi zadaju nemale brige pulskim povrćarima. Urod je dobar, povrća ima, no otkupnim cijenama nisu zadovoljni. Istina, bilo je i štete od hladnoće i previše vlage, ali lako za to - uzgajivače najviše muči cijena povrća i prekomjeran uvoz. U svemu ipak bolje prolaze oni koji povrće prerađuju, pogotovo proizvođači kiselog kupusa.

S polja Sandija Zohila dnevno se ubere oko tona radiča. No zbog nedavne hladnoće, glavice se moraju čistiti. Mnogo je posla, a otkupna cijena ne prevelika - oko 4 kune za kilogram.

- Idealno bi bilo da je od 5 do 5,5 kuna. Jer realno samo jedna ova prazna kašeta košta sa PDV-a 5 kuna. Mi moramo platiti praznu ambalažu. Sada ako ima unutra 8 kilograma izračuna se lako, samo 2 kg radića moramo dati za jednu kašetu praznu, kaže Sandi Zohil, poljoprivrednik iz Pule.

Najlošije je prošla cvjetača. Puno vlage krajem godine, a zatim nedavne hladnoće doslovno su uništile urod. Od sve ove cvjetače neće se iskoristiti ništa.

Kod otpornijega povrća situacija je znatno bolja. Glavice kupusa i kelja zdrave su.

- Nema nikakvih oštećenja od hladnoće. Krupnije glavice mogu se slobodno brati, kaže Dario Marčeta, poljoprivrednik iz Pule.

Prinosi dobri, uobičajeni; kelja oko 20 tona po hektaru, a kupusa 40. No ono što ih već godinama baca na koljena otkupne su cijene. Za kilogram kupusa svega kuna i osamdeset lipa.

Koronakriza i njih je dotaknula, restorani su zatvoreni, ljudi su bez posla. Potražnja nije velika, a uvoz je iz godine u godinu sve veći.

Obitelji Zohil u vrijeme novogodišnjih blagdana zbog uvoza iz Italije i Španjolske propalo je dvadeset paleta povrća. Upozoravaju na uvoz iz zemalja izvan Europske unije u kojima se koriste sredstva za zaštitu bilja, koja kod nas nisu dopuštena.

U boljoj su poziciji poljoprivrednici koji svoje povrće prerađuju. Obitelj Matić iz Pazina sa svojih 45 hektara zemljišta, godišnje preradi 2 tisuće tona kupusa. Kiseli rezani kupus, glavice ili kisela repa traženi su i u vrijeme pandemije.

- Mi smo u boljem položaju. Preko 90 posto robe plasiramo preko trgovačkih lanaca. Kao i u prvom lockdownu te tržnice su bile zatvorene dok veletrgovački lanci čak su prodavali i više. Ipak to je potražnja hrane i nismo toliko osjetili pad, kaže Dean Matić, poljoprivrednik, Pazin.

Proizvode uglavnom plasiraju na domaćem tržištu, no i izvoze u Austriju, Italiju, Sloveniju. Ovisno o krajnjem odredištu i vrsti proizvoda, za kilogram kupusa dobivaju od 5 do 8 kuna. Već se treći naraštaj u posljednjih 50 godina bavi ovim poslom.

Svi su generacijama u ovom poslu, naviknuti na težak i mukotrpan rad. Pa po onoj narodnoj - uzdaj se u se i u svoje kljuse, idu dalje ne osvrćući se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!