Uzgoj i prerada ljekovitog bilja je "full time" posao

12.08.2021.

15:33

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/d.D.

Uzgoj i prerada ljekovitog bilja

Uzgoj i prerada ljekovitog bilja

Foto: OPG Jakopović / HRT

Posao na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Jakopović u mjestu Paka pokraj Novog Marofa nikada ne staje, a ponekad se odvija i duboko u noć. Obitelj Jakopović bavi se uzgojem i preradom ljekovitog bilja i proizvodnjom ekološke kozmetike.

- Naš OPG bavi se uzgojem ljekovitog bilja, imamo oko 6 hektara zemlje s biljkama. Imali smo matičnjak, nakon toga smo dodali smilje, nakon toga mentu, pa lješnjake i tako, širimo se svake godine prema potrebama za sirovinama. Proizvodimo eko-kozmetiku pa kako što treba, tako i sadimo, objašnjava Snježana Mikulčić Jakopović, vlasnica OPG-a Jakopović.

- Ove jeseni ćemo zasaditi pravu lavandu na jedno probno polje, a uskoro ćemo imati jednu biljku koje kod nas ovdje još nema, u fazi je testiranja hoće li uspjeti podnijeti našu klimu, a to je limunska verbena, kaže Snježana.

OPG-a Jakopović je pravo obiteljsko gospodarstvo, svi članovi obitelji su uključeni u posao.

- Naše obiteljsko gospodarstvo sastoji se od svih članova obitelji, suprug, roditelji, i djeca koja su velika, završavaju školu i pridružuju se poslu. Posla imamo cijele godine, nije sezonski, pa kad završe gužve sa žetvama, zalijevanjem, navodnjavanjem i sadnjom, dolazi zima i jesen kada se radi u proizvodnji i plasmanu proizvoda, pojasnila je vlasnica OPG-a Jakopović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!