Maslinari vode bitku protiv maslinove muhe

08.08.2021.

15:50

Autor: Klara Dujmović/Plodovi zemlje/IMS/HRT

Masline, ilustracija

Masline, ilustracija

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Istarski maslinari budno prate pojavu opasnog štetnika - maslinove muhe koja u kratkome vremenu u maslinicima može napraviti veliku štetu. Pojavi li se muha naglo i zaprijeti najezdom - valja odmah u zaštitu i to samo dozvoljenim insekticidom, biološkim.

Antonio Pastrovicchio iz Vodnjana uz pratnju agronomice redovito obilazi masline. Prati se let maslinine muhe. Žute ploče u masliniku pokazuju da je let prve generacije maslinove muhe pri kraju. Svoje je masline, kaže Antonio krajem srpnja već tretirao protiv muhe, a ranije i protiv svrdlaša.

Maslinina muha se smatra jednom od najvećih štetnika maslina u nas. Može smanjiti prinos maslina i kakvoću ulja. Taj štetnik ima 3 do 4 generacije godišnje pa je iznimno važno pratiti prisutnost muhe u nasadima i na vrijeme je suzbiti.

- Pratili smo je od 1. srpnja na feromonskim lovkama i utvrdili da prva generacija završava. Treba paziti je li u nasadu došlo do prvih uboda i porasta broja na lovci. Ta dva faktora odlučuju o provedbi i vrsti zaštite. Kad istekne vrijeme djelovanja insekticida ponovno se provjeravaju ubodi i lovke. Važno je da se pregledaju ubodi na gornjim granama jer muha napada stablo s gornje strane, kaže agronomica Udruge maslinara Vodnjana Bernarda Hlevnjak Pastrovicchio.

Važno je znati razliku uboda muhe od uboda svrdlaša

Oko se, kaže - vrlo lako uvježba nakon što se vidi par puta . Svrdlaš ima pipu kojom grize i radi okruglu rupicu, dok maslinina muha ubada plod 'trokutasto', a kad se poreže može se vidjeti ličinka koja grize plod. U ovoj fazi prve generacije plod će pasti. Rani napadi muhe skidaju prinos i količinu, a oni kasniji utječu na kvalitetu, dodaje.

Maslinine muhe ima, no sve ovisi o pozicijama - negdje je ima manje, negdje više. No, za sada izraženijih šteta nema. Vodnjanština ima značajne površine pod ekološkim uzgojem, tu je potreban dodatni trud.

- Uvijek je bitka. Teško je, dosta toga diktiraju vremenski uvjeti. A ograničeni ste sa sredstvima. Sad pokušavate smanjiti rizike što je više moguće i sa moljcem i sve, ali uvijek je bitka, kaže agronom i maslinar Ivica Lađarević. Stoga je sve radove, pa i prskanje potrebno pomno planirati.

Ukoliko se u tretmanu ne koriste fungicidi onda treba tretirati u zoru, u suprotnome ići u zoru, ako korstitimo i fungicide može i navečer.

Znatno smanjen urod u nekim nasadima

Zbog travanjskih hladnoća, zatim suša, i visokih temperatura u nekim je nasadima urod maslina znatno smanjen, upozorava Antonio Pastrovcchio - i više od 50 posto. Premda se svake godine valja potruditi oko ploda, ova je čini se, još zahtijevnija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!