Već je počela potraga za radnom snagom u turizmu

24.01.2022.

07:00

Autor: Ana Bralić/Dnevnik/HRT

Sezonsko zapošljavanje

Sezonsko zapošljavanje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hoteli diljem obale počeli su s potragom za sezonskom radnom snagom, a žele je na vrijeme osigurati i ugostitelji. No svjesni da je na domaćem tržištu rada nema dovoljno već godinama, hotelijeri na šibenskom području surađuju s agencijama za zapošljavanje u okolnim zemljama. Žele na vrijeme osigurati stručni kadar za sezonu.

Prvi put i u zimi otvoren je hotel u šibenskom hotelskom naselju.

- Svima nama zaposlenicima u cilju je raditi cijelu godinu, ne samo sezonski, rekla je Tina Pauk, direktorica prodaje hotela.

A već za 2 mjeseca stalno zaposlenima trebat će pojačanje, pa se traži oko 1000 sezonaca. Za prvih 300 već je objavljen natječaj - koji se prati i u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori.

- Tamo surađujemo s agencijama koje nam pomažu pri regrutaciji i nekakvoj predselekciji, tako da smo bili, nažalost, prisiljeni se okrenuti tome, s obzirom na to da je u Hrvatskoj sve manje i manje zaposlenika koji su spremni i voljni odraditi sezonu, rekao je Matej Rukavina, direktor odjela ljudskih resursa u hotelskom naselju.

Dobar odaziv potencijalnih kandidata ne znači uvijek da ćete sigurno pronaći radnika, svjesni su hotelijeri.

- Trebamo vidjeti hoće li se javiti dovoljan broj radnika da popunimo sve kapacitete jer tražimo osoblje i za hotel, ali i za autokamp, rekao je Marko Plavčić, direktor odjela marketinga i komunikacija u hotelu.

U potragu za radnicima krenuli su i ugostitelji.

- S obzirom na prijašnja iskustva, ovu godinu sam se odlučio ranije oglasiti na svim mogućim portalima, društvenim mrežama, Zavodu za zapošljavanje, međutim do sada je situacija ista kao i prošlih godina - javljanje potencijalnih djelatnika je minimalno, govori Antonio Lokas, ugostitelj.

Jer ako nema domaćih, uvoznima treba krov nad glavom.

- Za ugostitelje je to napose teško osigurati, još je dodatni trošak i smještaj. Hoteli, velike hotelske kuće imaju već od davnina i smještaj za svoje djelatnike tako da su tu u prednosti, rekao je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK.

Pa neće biti lako ugostiteljima osigurati nekoga tko će kuhati i posluživati goste. Izlaz vide u poreznom rasterećenju kako bi mogli ponuditi veću plaću, te u cjelogodišnjem turizmu. Jer s 90-ak radnih dana u godini nitko ne može zaposleniku ponuditi nikakvu sigurnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!