U Šibeniku prvi Veteranski centar u Hrvatskoj

14.10.2022.

12:16

Autor: Ana Bralić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Prvi Veteranski centar

Prvi Veteranski centar

Foto: HTV / HRT

U Šibeniku je ljetos otvoren prvi Veteranski centar u Hrvatskoj, od ukupno četiri čija se gradnja i uređenje financiraju europskim novcem. Zamišljeni su kao rehabilitacijsko-socijalna ustanova za braniteljsku populaciju i članove njihovih obitelji, na temelju vrlo uspješnog pilot-projekta resornoga ministarstva - Doma veterana u Lipiku. Od otvorenja do danas kroz šibenski je centar prošlo gotovo 400 korisnika.


Nekoć zgrada zapovjedništva slavne šibenske 113. brigade, danas suvremeni Veteranski centar. 

- Ja bi preporučio svim braniteljima da se obrate svojim udrugama ili nekim predstavnicima i da koriste ove domove jer to je namijenjeno za nas, istaknuo je Vili Šostar iz Požege.

Dosadašnji korisnici oduševljeni su sveobuhvatnom skrbi.

- Ma, preporodio sam se u ovih 3 tjedna. Imamo tamo bazen, imamo vježbe u teretani kod Marka, osoblje je strašno kvalitetno, stručno i ljubazno, rekao je Slavko Merkaš iz Josipovca. 

Cijeli tim stručnjaka im je na raspolaganju - od radnih terapeuta, psihologa, socijalnih radnika, do kineziologa, fizioterapeuta.

- Ova institucija nije zamišljena kako nekakav tvrdi oblik institucionalne skrbi, svakako jednim dijelom to je, ali je više kao jedan oblik ustanove koja će s nekom svojom uslugom olakšati život braniteljima i na određeni način ih još više uključiti u društvenu zajednicu, naglasio je Goran Pauk, voditelj podružnice Veteranski centar Šibenik. 

Upravo se zato u Hrvatskoj uređuju veteranski centri. Uz različite terapije i radionice, zamišljeni su kao mjesto za fizičku, psihičku i duhovnu obnovu braniteljsko-stradalničke populacije.

- Prezadovoljan, ovo je jako odlično, govori Zvonko Štrbac iz Knina

- Da je bilo prije - bilo bi puno bolje. A utisci su jako dobri - mladi su ljudi, susretljivi su, rekao je Antun Pintar iz Petrinje. 

Koji su zahvaljujući investiciji od 85 milijuna kuna dobili priliku za zaposlenje.

- Meni jako puno znači što radim u Veteranskom centru, na neki način, da se mogu odužiti ovakvoj populaciji, govori Andreja Osrečki, fizioterapeutkinja.

- Ja jednostavno guštam i uživam s ljudima, kad vidite ljude da oni žele, kad osjete da to njima poboljšava njihovo stanje, onda jednostavno i oni se motiviraju, rekao je Ivica Kljajić, kineziolog.

- To je ono što oni onda i cijene, kad vide da smo njima kao pojedincu pristupili, da nam nisu samo neki broj, da nije za sve isto, nego da je program koji radimo za njih, baš njima posvećen, za njih skrojen, naglasila je Ivana Kuvačić, radna terapeutkinja. 

Do kraja godine trebali bi početi s radom i veteranski centri u Sinju, Petrinji i Daruvaru. Trotjedni smještaj, na temelju prijave i liječničke dokumentacije, odobrava povjerenstvo Ministarstva branitelja. A prvi Veteranski centar u Šibeniku uskoro će ponuditi i dnevnu uslugu boravka braniteljima kojima je potrebna bilo kakva stručna pomoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!