Venezuelska nafta nakon dvije godine ponovno stiže u Europu

00:17 / 18.06.2022.

Autor: I.B./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Tanker s 650.000 barela sirove nafte iz Venezuele, namijenjen talijanskom Eniju, spreman je za isplovljavanje, a riječ je o prvom izvozu nafte iz te zemlje koja je pod sankcijama SAD-a, u Europu u zadnje dvije godine, podaci su Refinitiv Eikona.

Američko ministarstvo vanjskih poslova poslalo je pisma talijanskoj naftnoj kompaniji Eni i španjolskom Repsolu u svibnju kojim odobrava da se ponovno počne isporučivati venezuelska nafta, kao način da se riješi više milijardi dolara vrijedan neplaćeni dug i dividende koje duguje ta zemlja, koja je pod američkim sankcijama od 2018. nakon pobjede Nicolasa Madura na predsjedničkim izborima, a čiji legitimitet kao predsjednika Washington osporava.

I drugi tanker koji je unajmio Eni, golemi teretni brod za naftu Pantanassa, kreće se prema Venezueli te se očekuje da će utovariti dva milijuna barela sirove nafte i prevesti je u Europu, podaci su Eikona.

Očekuje se da će taj teret isporučiti venezuelska državna naftna kompanija PDVSA ovaj mjesec, uz opciju da Eni dio tog tereta proda Repsolu za njegove rafinerije u Kartageni i Bilbau.

Izvoz sirove nafte iz Venezuele u svibnju je pao na najnižu razinu u 19 mjeseci zbog izmjena ugovora koje je tražio PDVSA kako bi zamijenio većinu spot prodaja s plaćanjem unaprijed, čime je smanjio rizik od neplaćanja isporučenih količina.


Europske, azijske i američke kompanije koje imaju zajedničke poslovne operacije s PDVSA u Venezueli, a među njima su Eni, Repsol, Chevron, ONGC i dr., akumulirale su na milijarde dolara neriješenog duga otkad je prethodna američka administracija, na čelu s Donaldom Trumpom, uvela sankcije toj državi.

Venezuela, čija je naftna industrija pod američkim sankcijama, pojavila se kao moguća zamjena za dio količina sirove nafte iz Rusije kojoj su nakon invazije na Ukrajinu uvedene sankcije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!