13:09 / 28.02.2022.

Autor: I.Z./HRT

HNB: Od srijede će situacija sa Sberbankom biti stabilizirana

Sberbanka pod moratorijiem

Sberbanka pod moratorijiem

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

- Posljednjih nekoliko dana izloženi smo nizu geopolitičkih rizika, a koji se ne odvijaju samo na području Hrvatske, nego na razini cijele Europe. S obzirom na to, posljednjih nekoliko dana imali smo poprilični odljev likvidnosti kod određenih financijski institucija, konkretno radi se o hrvatskoj Sberbank, koja je dio austrijske Sberbank grupe. S obzirom na to, poduzeli smo niz poslovnih aktivnosti kako bi zadržali stabilnost financijskih institucija i stabilnosti financijskog sustava i kako bi u konačnici osigurali i stabilnost depozita hrvatskih građana i pravnih osoba, poručio je danas viceguverner HNB-a Roman Šubić. O detaljima, kazao je, ne bi detaljno razgovarao. 

"Bio je poprilični odljev likvidnih sredstava"

- Bio je poprilični odljev tih likvidnih sredstava, koji se ponajprije odnose na četvrtak i petak kada su, s obzirom na oprez, firmi i građana, kao što znate, pojedinci su stajala ispred poslovnica banke i željeli su podići svoj novac, naglasio je.

Depoziti hrvatskih građana i pravnih osoba osigurani su sustavom osiguranja depozita do ukupne visine do sto tisuća eura.

- Hrvatski građani i javnost se trebaju umiriti, jer taj sustav osiguranja depozita, bez obzira kako se dalje razvijala cijela situacija, osigurat će našim građanima da su njihovi depoziti sigurni i da će ih u odgovarajućem zakonskom roku moći podići sa svojih računa, rekao je Šubić.

Sberbank Hrvatska ima ukupno oko 86 tisuća svojih klijenata, od kojih se osamdeset tisuća odnosi na fizičke osobe. Devedeset posto svih deponenata je osigurano sustavom osiguranja depozita, odnosno štednje. Novac je siguran do ukupne visine do sto tisuća eura, sustavom osiguranja depozita.

- Osigurani su depoziti, kako u Sberbank, tako i u drugim hrvatskim bankama, koje posluju na hrvatskom tržištu, naglasio je viceguverner HNB-a.

 "Jedinstveni financijski odbor donijet će konačnu odluku"

- Kod nas je bio jako aktivan vikend, kako u Hrvatskoj narodnoj banci, tako i u drugim institucijama koje posluju u Europskoj uniji. Nakon tog odljeva likvidnosti Europska središnja banka je pojačala svoj interes i tijekom vikenda je donesena odluka o pojačanom oprezu zbog likvidnosti i zbog odljeva depozita s računa banaka, da bi banka mogla biti u situaciji potencijalne propasti. S obzirom na to, informacija je prenesena i drugom europskom tijelu, a koji se upravo bavi sa sanacijom europskih banaka, a to uključuje i hrvatsku Sberbank. Jedinstveni sanacijski odbor je temeljem te informacije koju je dobio od Europske središnje banke, tijekom vikenda je donio tzv. Odluku o moratoriju, koja traje dva dana. U tom vremenu jedinstveni financijski odbor donijet će konačnu odluku koja bi trebala dati pouzdanje i potrošačima, ali donijeti odluku i o konačnom nastavku poslovanja Sberbank Hrvatske, poručio je viceguverner HNB-a Roman Šubić. 

"Razdoblje prestanka obveza za Sberbanku"

U razdoblju moratorija donesena je odluka da građani, ali i pravne osobe u ova dva dana mogu podignuti novac kroz različite kanale Sberbanke do ukupnog iznosa od 7280 kuna.

- Radi se o prosječnoj plači, koju izračunava Državni zavod za statistiku, za mjesec prosinac. Četiri tisuće kuna ukupno je moguće podići u poslovnicama banke, dvije tisuće kuna se mogu podići kroz bankomate i ostalih 1280 kuna putem POS uređaja, na dnevnoj osnovi 7280 kuna, danas i sutra. Nakon toga će se stanje stabilizirati, dodao je.

Što se tiče kredita građana, viceguverner HNB-a Roman Šubić, rekao je - to predstavlja razdoblje prestanka obveza za Sberbanku u razdoblju za danas i sutra.

- Do kraja tjedna, već od srijede situacija će biti na neki način stabilizirana. Jedinstveni financijski odbor će donijeti odluku, a koju ćemo mi primjenjivati u Hrvatskoj, poručio je Šubić.

Apel obitelji Kiare Goršić 

Upitan oko apela obitelji Kiare Goršić da se napravi izuzetak oko moratorija jer trenutno ne mogu podizati s računa novac namijenjen Kiarinom liječenju u SAD-u, Šubić je rekao da moratorij traje samo 48 sati te da svi zajedno moramo biti strpljivi, a da se iznimke ne mogu raditi jer je to tehnički i informatički "jako teško" provesti.

- Odmah nakon noći s utorka na srijedu bit će dostupna sredstva, kako dotičnoj obitelji tako i ostalim klijentima "Sberbanke", poručio je Šubić, dodajući da će SRB već sutra imati informaciju o nastavku poslovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!