Sankcije ruskim bankama izazvale su veliku zabrinutost klijenata

27.02.2022.

07:03

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

U strahu za svoj novac

U strahu za svoj novac

Foto: Dnevnik / HRT

Sankcije ruskim bankama, pa tako i u Hrvatskoj prisutnom Sberbanku, izazvale su veliku zabrinutost klijenata. I danas su građani u redu čekali da podignu novac. Iako iz Agencije za osiguranje depozita ponovno poručuju da su svi njihovi depoziti do sto tisuća eura osigurani, strah je, čini se, ipak prevladao. Među građanima koji čekaju u redu pred poslovnicom Sberbanka u Zagrebu ima i onih koji obavljaju redovite poslove. No većina je ipak došla zbog straha za svoj novac. 

- Iskreno ne znam, ne bih baš riskirao, radije ću ići povući to i staviti u nešto drugo, rekao je jedan građanin.

- Ne vjerujem da će banka nestati preko noći i da će se nešto loše dogoditi, ali ipak mlad sam i ti novci su mi sve što imam, dodao je.

- Nema straha, ne mislim micati račun, čisto nešto poslovno moram obaviti, rekao je drugi.

- Imam nešto gotovine koju moram povući, dodala je građanka.

- Mogu se ta sredstva zamrznut preko noći, i onda čekaj, kao što je bila Ljubljanska banka 91, istaknuo je građanin.

Iz Agencije za osiguranje depozita i danas poručuju građanima da nema razloga za zabrinutost jer Agencija ima dovoljno novca da isplati sve depozite do sto tisuća eura. 

- Ona je upravo tu da ako slučajno dođe do najcrnjeg scenarija, do kojeg u ovom trenutku naravno nije došlo, da građani Republike Hrvatske nemaju apsolutno brige, dakle mi smo garancija da će oni moći do svojih depozita, rekla je direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita Marija Hrebac.

Iz HNB-a danas nisu reagirali, ali su u jučerašnjem priopćenju objasnili da se trenutačne sankcije Europske unije za pet najvećih ruskih banaka pa i Sberbank, ne odnose na Sberbank u Hrvatskoj.

- Tom je mjerom obuhvaćen samo matični entitet, ali ne i njezini supsidijari u Europskoj uniji. U skladu s tim obuhvat dosadašnjih sankcija EU-a nema izravan utjecaj na imovinu kreditne institucije Sberbank d.d. Hrvatska, priopćili su iz Hrvatske narodne banke.

Da građani u Hrvatskoj ne trebaju strahovati za svoj novac, smatra i Ljubo Jurčić, no kaže da je strah i nepovjerenje u državnu zaštitu uobičajena ljudska reakcija. 

- To je psihologija, uobičajeno. To znamo i kad je bila kriza 2009. godine, iako je HNB i Hanfa govorili da su depoziti sigurni, ja mislim da se u prvih mjesec, dva dana podigao ogromni iznos novca, puste milijarde eura i kada su ljudi vidjeli da je to sigurno onda su počeli taj novac vraćati ponovno u iste te banke. Znači banka je stvar povjerenja i vjere, poručio je predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić.

Zanimljivo je da se sve događa samo nekoliko mjeseci nakon što je Sberbank odlučio svoje poslovanje u Hrvatskoj prodati AIK banci iz Srbije, koja je inače dio MK Grupe u vlasništvu Miodraga Kostića.

No iz Srbije ne smiju zasad ništa komentirati, jer preuzimanje još čeka odobrenje europskih i hrvatskih regulatora, moguće čak i do kraja ove godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!