Vinkovci: Novčane potpore mikropoduzetnicima

17.07.2021.

07:01

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/T.V.//Regionalni dnevnik/HRT

Stolar Vinko Dretvić obrađuje drvo već četiri desetljeća

Stolar Vinko Dretvić obrađuje drvo već četiri desetljeća

Foto: HTV / HRT

Vinkovci već treću godinu zaredom potiču mikropoduzetnike. Potpore između 15 i 30 tisuća kuna dobilo je 57 poduzetnika, a jedan od uvjeta je da zaposlenicima povećaju plaće za 10 posto. 

Stolar Vinko Dretvić obrađuje drvo već četiri desetljeća. U njegovoj radionici od običnog trupca nastaju stolovi i vrata.

- Radimo isključivo po želji kupca. Dođu sa sličicom ili nekom željom i to im i napravimo, kaže Dretvić.

Posla ima sve više, ali njihovoj maloj obiteljskoj tvrtki, kaže, nedostaje ruku.

- Ima sve više posla jer naših zanimanja je sve manje, sve manje ljudi se odlučuje za obrtnička zanimanja, dodaje. 

Kako bi potaknuli mlade da uplove u poduzetničke vode, grad Vinkovci i ove je godine malim tvrtkama odlučio pomoći.

- To su iznosi od 15 do 30 tisuća kuna i tu smo obuhvatili 57 poduzetnika. Ukupni iznos je oko milijun i 300 tisuća kuna. To će im lakše poslovanje jer su u pitanju uglavnom poduzetnici bez ili s malim brojem zaposlenih, objašnjava  Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca.

S tim potporama većina poduzetnika kupit će novu opremu, alate i računalne sustave.

- Iznosi su simbolični za neke ozbiljnije projekte, ali dobro dođu u svakom slučaju. Na taj način ćemo povećati plaće djelatnicima za 10 posto, kaže Stjepan Benčić, poduzetnik iz Vinkovaca.

Od 2019-te do danas te mjere obuhvatile su 157 vinkovačkih mikropoduzetnika.

- Poslovni prihodi rastu, broj poduzetnika raste, raste broj zaposlenih, tako da ne možemo biti nezadovoljni. Željeli bi da je to još intenzivnije, međutim, u odnosu na sve protekle godine, imamo bolju situaciju, dodaje Benčić. 

Ovi hrabri mladi poduzetnici uspješno opstaju u surovom poslovnom svijetu i zalog su budućnosti vinkovačkog gospodarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!