Kujundžuša se vraća - ponovno oživljava imotske vinograde

07.07.2022.

16:38

Autor: Marija Dujmić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Kujundžuša

Kujundžuša

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Imotsko je vinogorje nekad bilo najveće u Hrvatskoj. S vremenom je počela propadati cijela poljoprivreda u tom kraju, pa tako i dio vinogradarstva i vinarstva u sklopu nekadašnje vinarije Imota. No mlađi vinogradari, vinari i enolozi odlučili su sami nešto poduzeti i oživiti vinogradarstvo i najpoznatiju imotsku sortu - kujundžušu.

Kujundžuša se nekad davno uglavnom proizvodila konfekcijski, ali je uvijek zadržavala svoj rang u kvaliteti. Pojavom mlađih vinogradara i vinara kujundžuša je dosegnula i status - vrhunskog bijelog vina. A da bi to bila u kontinuitetu, pa i bolja, imotski su vinari i vinogradari odlučili sami napraviti ono što se u Hrvatskoj radi već 20-ak godina, a zaobišlo je imotsko vinogorje, a to je kolonska selekcija dviju autohtonih sorti trnjka i kujundžuše.

- Vrlo važnih sorti jer bih volio napomenuti da je kujundžuša još prije 10-ak godina bila među najzastupljenijih 10 sorti ukupno, a uzgaja se samo u jednom vinogorju. Moramo provesti klonsku selekciju kako bi za buduće naraštaje vinogradara i vinara stvorili sadni materijal, rekao je Nikola Grabovac, vinar iz Prološca.

Prvi pročišćeni i klonirani trsovi zasađeni su lani, a dio ove godine. Projekt je rađen u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, a cilj mu je očuvanje autohtonih sorti i podizanje kvalitete i grožđa i vina.

- Ovaj projekt je projekt opstanka kujundžuše kao sorte jer dugo godina su se prenosile sve mutacije i došlo bi nakon određenog razdoblja do velikih promjena na sorti i ne bi ostala ista, objasnio je Tomislav Jerković, vinar iz Runovića.

Kujundžuša je vino laganog tijela, pitka, užitna, pogotovo za ove ljetne vruće mjesece, međutim, ona može dati i više. A to imotski vinari žele postići upravo klonskom selekcijom, ali novim, suvremenim, inovativnim i modernim tehnologijama.

- Nama i neki svjetski trendovi u pijenju vina idu u prilog i u potrošnji vina koja su laganija sa nižim alkoholima, lagane aromatike, koja opet imaju svoj karakter, istaknuo je Viktor Zdilar, enolog u vinariji u Lovreću.

Dobar glas pronose i turisti koji baš vole našu kujundžušu. A zahvaljujući sadašnjim mladim vinarima i vinogradarima javlja se i interes novih mladih koji žele saditi vinograde.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!