Vlada dala HEP-u suglasnost za dva kredita

31.10.2022.

16:04

Autor: P.F./Hina

Euri

Euri

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Vlada je na sjednici Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) dala prethodnu suglasnost za dva kreditna zaduženja ukupne vrijednosti 250 milijuna eura, pri čemu kredit kod Privredne banke Zagreb (PBZ) iznosi 150 milijuna eura, a kredit kod Erste&Steiermärkische banke 100 milijuna eura.

Kako je izvijestio državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat, ugovori o dugoročnim kreditima bit će sklopljeni na rok vraćanja od pet godina, a namijenjeni su financiranju investicijskih projekata društva, kao i općih poslovnih potreba.

- Samim nacrtom ugovora o dugoročnom kreditu određeni su i instrumenti osiguranja, a donošenje ovih odluka neće imat utjecaj na rashode državnog proračuna, budući da nisu uvjetovane davanjem jamstava, rekao je Horvat.

Dodao je da je Nadzorni odbor HEP-a na sjednicama održanima 18. svibnja i 7. lipnja ove godine dao suglasnost Upravi društva za zaduženje.

Kako je vidljivo iz Vladinih odluka, kod PBZ-ovog kredita određena je varijabilna godišnja kamatna stopa u visini tromjesečnog Euribora plus kamatna marža od 1,13%, a kod Erste&Steiermärkische banke kamatna stopa je u visini šestomjesečnog Euribora plus marža od 0,75%.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!