Plenković: Pada udjel javnog duga u BDP-u, rast poljoprivrede i turizma

06.04.2023.

09:23

Autor: Hina/HRT/R.S.

Sjednica Vlade

Sjednica Vlade

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na paket pomoći građanima, pad udjela javnog duga u BDP-u, rast poljoprivrede i turizma. Rekao je i da će Vlada omogućiti vlasnički ulazak turskog Yildirima u Petrokemiju, nastaviti potporu Ukrajini, potporu Sjevernoj Makedoniji, a za obnovu nakon potresa izdvojeno je još 1,2 milijarde eura iz NPOO-a. 

Krenule isplate novčanih naknada građanima 


Na današnjoj sjednici Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom se obraćanju osvrnuo na 1. travanj kada je na snagu stupio novi paket mjera za zaštitu kućanstva i gospodarstva od rasta cijena vrijedan 1,7 milijardu eura. 

- Podsjetit ću da taj paket ispunjava tri temeljna cilja: prvo ublažiti rast cijena energije, drugo zaštiti građane od inflacije i treće omogućiti snažnu potporu i pomoć onima kojima je to najpotrebnije, dodao je. 

Premijer je istaknuo da su započele isplate za najpotrebnije slojeve hrvatskog društva. 

- Krenulo se s prvim isplatama jednokratnih novčanih naknada za nezaposlene osobe, danas kreću isplate za ugrožene kupce energenata, primatelje doplatka za pomoć i njegu i branitelje. 21. travnja kreću isplate posebnih novčanih naknada za primatelje doplatka za djecu, a 28. travnja novčane naknade za umirovljenike, kazao je premijer.


Pada udjel javnog duga u BDP-u, rast poljoprivrede 


Predsjednik Vlade istaknuo je da posljednjih dana zabilježen niz pozitivnih pokazatelja.


- Prema podacima Hrvatske narodne banke javni dug krajem 2022. godine spustio se na 68,4 posto udjela u BDP-u čime je njegov udio smanjen za 10 postotnih bodova u odnosu na prethodnu godinu i mi smo time u 2022. ispod razine koju smo imali 2019. godine dakle prije pandemije Covida 19, kazao je.

- Na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku premašen je cilj iz programa Vlade, da smo ostvarili rast vrijednosti poljoprivredne proizvodnje za 30 posto. O tome je govorila ministrica Vučković, tada smo planirali proizvodnju povećati za 2,9 milijardi eura, a prema procjenama za 2022. godinu vrijednost proizvodnje je 3,1 milijardu eura, dodao je.

Premijer je rekao da unatoč izazovnoj godini koja je iza nas i koja je obilježena sušom i elementarnim nepogodama te krizama, poljoprivredni je sektor pokazao svoju otpornost, a mjere Vlade su ne samo pomogle da se poljoprivreda održi nego da se i razvije.


Rast turizma


Plenković se osvrnuo na podatak HNB-a za prošlu godinu o prihodima stranih turista u 2022. godini. 

-  Prihodi od stranih turista su 13,1 milijardu eura, to je za 44 posto više nego u 2021. godini i 24 posto više nego u 2019. koja je bila rekordna godina po prihodima, dolascima i noćenjima. Ako se tome doda procijenjeni prihod od domaćih turista to znači da smo na ukupno oko 15 milijardi eura prihoda u turizmu i s njime povezanim djelatnostima u 2022. godini.

- Mi očekujemo ove godine po svim najavama, a osobito po činjenici da smo ušli u europodručje i Schengen još bolje rezultate. Podsjetit ću da nam je 84 posto ukupnog turističkog prometa stranih turista sa zemljama iz šengenskog prostora, a 64 posto turističkog prometa stranih turista sa zemljama iz eurozone, dodao je. 


Vlasništvo Petrokemije 


Najavio je da će Vlada danas donijeti odluke kojima će omogućiti vlasnički ulazak turskog Yildirima u Petrokemiju.

Očekujemo da novi vlasnik nastavi s aktivnostima u Kutini, rekao je Plenković, istaknuvši važnost Petrokemije za domaću poljoprivredu i zaposlenost.


Nastavak potpore Ukrajini, posjet Sjevernoj Makedoniji


Plenković je rekao da je zajedno s potpredsjednikom Vlade, Tomom Medvedom, boravio u Ukrajini povodom godine dana od oslobađanja Buče te da se potpora Ukrajini nastavlja.  

-  Dogovorili smo niz zajedničkih aktivnosti i daljnju potporu, od političke, financijske, tehničke, humanitarne i vojne pa do organizacije međunarodne konferencije o razminiranju Ukrajine na jesen ovdje u Hrvatskoj, o potpori ukrajinskim ranjenicima koji će doći u Hrvatsku na rehabilitaciju. Kao i u nizu potpora koja se odnose na procesiranje ratnih zločina, ovdje će u lipnju biti organizirana jedna konferencija za ukrajinske tužitelje koji će zajedno s našim stručnjacima prenositi iskustva, kazao je. 

Osvrnuo se i na posjet državnom vrhu Sjeverne Makedonije. 

- Bili smo u Sjevernoj Makedoniji gdje smo se sastali s cijelim državnim vrhom, odličan posjet i snažna potpora Hrvatske, rekao je Plenković. 

Za obnovu nakon potresa još 1,2 milijarde eura iz NPOO-a


Kada se skupe različiti izvori iz NPOO-a u proces obnove od potresa, imat ćemo na raspolaganju još skoro milijardu i 200 milijuna eura iz instrumenta EU-a buduće generacije, istaknuo je Plenković na sjednici Vlade.

Do danas je iz Fonda solidarnosti EU-a Hrvatska iskoristila 700 milijuna eura za obnovu. Najavio je da će, po trenutnim procjenama, Hrvatska uspjeti iskoristiti sva alocirana sredstva iz tog fonda do zadanog roka, 30. lipnja, a radi se o milijardu i 3 milijuna eura.

Procjena je da ćemo u potpunosti, do posljednjeg centra, iskoristiti sredstva iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu od potresa, poručio je Plenković.

Za preostali dio projekata obnove pronaći će se drugi načini financiranja, uključujući i sredstva državnog proračuna kroz sljedećih nekoliko godina.

Na Veliki četvrtak, Plenković je zaželio sretan Uskrs svim vjernicima te najavio je da će, zajedno s krugom ministara, u nedjelju sudjelovati na misnom slavlju na Kaptolu koje će predvoditi kardinal Josip Bozanić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!