Vrhunski suhomesnati proizvodi osvajaju nepce i nagrade

09.03.2025.

12:27

Autor: Magdalena Jelečević/V.K./Dnevnik/HRT

Već godinama sve je teže proizvesti domaće suhomesnate proizvode. Razlozi su promjenjivi vremenski uvjeti i sve toplije zime. Proizvođači bez komora za sušenje i zrenje mesa gube na kvaliteti i sigurnosti proizvoda. Stoga je nužno modernizirati pogone, ali i sačuvati tradicijsku proizvodnju.

U pušnici čisti hedonizam. No, toga ne bi bilo da nije kontroliranih uvjeta. 

- Četiri dima sam podimio i sasvim dovoljno da se konzervira to crijevo i sad on dolazi tu u komoru gdje uvijek treba biti negdje oko 11 do 15 stupnjeva temperatura, pokazuje Zvonko Barić, OPG Barić, Nard.

Ovaj uspješni proizvođač već godinama osvaja prestižna priznanja. No i on je učio na vlastitim pogreškama.

- Dug je put bio do toga. Ja se ne sramim reći, ali puno sam kulena bacio u početku baš zbog tih uvjeta koje nisam imao, sjeća se Zvonko.

A u njih vrijedi uložiti jer cijena ove delicije raste i do 50 eura po kilogramu. Ovdje na godinu nastaje čak milijun kilograma suhomesnatih proizvoda.

- U ovom pogonu se odvija cjelogodišnja proizvodnja, proizvodnja tradicionalnih proizvoda na jedan moderan način, ali čuvanjem tradicionalnih svojstava, naglasio je Miodrag Komlenić, voditelj pogona suhomesnatih proizvoda u tvrtki Belje, predsjednik Udruge proizvođača baranjskog kulena.

- Ti uvjeti u principu simuliraju idealne uvjete za proizvodnju, dok kod ovih klimatskih promjena trenutačno koje sad svi svjedočimo, imate jedan dan gdje vam je temperatura dvadeset, a drugi je minus dva-tri, rekao je Krešimir Mastanjević, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, predsjednik Katedre za preradu mesa i mlijeka.

No proizvođači, osobito oni mali, strahuju za proizvodnju jer se sve manje mladih želi baviti ovim poslom.

- Žao će mi biti da za desetak godina budemo željni pojest jedan ovakav domaći proizvod koji kad ga režete miriše u sobi, govori Zvonko.

Domaći je kulen prepoznala i Europska unija pa je dobio i zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Stoga bi bila prava šteta da ga ne proizvodimo i više. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!