Vukovac: novi nemir i troškovi za naše poljoprivrednike

20.04.2021.

11:37

Autor: Studio 4/HRT/I.B.

Ružica Vukovac

Ružica Vukovac

Foto: HTV / HRT

Često se zaklinjemo u proizvodnju hrane i poljoprivredu kao stratešku odrednicu ekonomije i budućnosti Hrvatske. Na papiru sa saborske govornice to dobro zvuči. Nažalost, u praksi imamo sasvim drugu sliku. u Studiju 4 gostovala je Ružica Vukovac, kandidatkinja za županicu Brodsko-posavske županije (Domovinski pokret).

- Zakon je prošao prvo čitanje. Bilo je burno i u Saboru i na Odboru za poljoprivredu. Zaista jedan novi pojam koji ne poznaje ni hrvatsko ni EU zakonodavstvo - sjeme s poljoprivrednog gospodarstva - unosi samo novi nemir, odnosno nove troškove našim poljoprivrednicima, istaknula je.

- Ovaj zakon vladajući nama predstavljaju kao usklađivanje s tekovinama zakonodavstva EU-a, ali to u stvarnosti nije tako. Smatram da smo mi zastupnici uspjeli raskrinkati vladajuće i pojasniti da se ne radi o nikakvom usklađivanju nego čak uvođenju novih pojmova koji će financijski dodatno opteretiti naše poljoprivrednike, naglasila je.

- Mi smo imali i dosad sjeme s gospodarstva koje su poljoprivrednici koristili kao vlastito sjeme i ponovno ga sijali. Kad ste stočar i imate roizvodnju hrane za svoju stoku vi morate ostaviti sjemena sebi za iduću godinu. To su kulture poput zobi, ječma i sličnih kultura koje kasnije koristite u ishrani. Ako ovaj zakon prođe u ovakvom obliku kako su ga vladajući predložili dogodit će se to da će svaki poljoprivrednik koji ima takvu proizvodnju hrane morati nositi svoje sjeme na doradu u kuće koje imaju oplemenjivačka prava. To vam znači otprilike situaciju da će mnogi stočari, a i ratari naravno, morati voziti svoje sjeme na doradu stotinama kilometara daleko od mjesta stanovanja, plaćati uslugu oplemenjivanja, odnosno dorade toga sjemena i za dan, dva, tri ili pet dolaziti ponovno na istu lokaciju traktorom i voziti ga nazad. Tek onda će ga smjeti koristiti. Mi smo izračunali potencijalne troškove samo za jednu kulturu, a to su žitarice, najrasprostranjenija kultura u Hrvatskoj. Novi trošak bi za njih bio preko 33 milijuna kuna. Ne znam zašto jer Europa uopće to od nas ne traži. Vladajući se izgovaraju da je to sve zbog biljnog zdravstva što nije istina jer postoje drugi zakoni koji definiraju biljno zdravstvo, rekla je Vukovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!