Za izvanrednu pomoć sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda 300 milijuna kuna

30.09.2022.

12:33

Autor: V.K./Hina/HRT

Prerada poljoprivrednih proizvoda

Prerada poljoprivrednih proizvoda

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je u javnu raspravu uputilo prijedlog Programa državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda, vrijedan 300 milijuna kuna.


Riječ je o potpori kojom se nastoje sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost subjekata koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda i održati proizvodnja. Ukupna vrijednost Programa iznosi 300 milijuna kuna, a sredstva su osigurana u državnom proračunu.

Iz Ministarstva navode kako je u prvih sedam mjeseci ove godine u prerađivačkoj industriji u Hrvatskoj bilo zaposleno gotovo 92 posto ukupnog broja zaposlenih u domaćoj industriji, od čega je najveći udio, u iznosu od gotovo 16 posto zaposlenih, u proizvodnji prehrambenih proizvoda.

Navedeni program ima za cilj pružiti potporu subjektima koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda, kako bi se ublažila iznimno velika povećanja cijena prirodnog plina i električne energije kao glavnih energenata koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja, istaknuli su iz Ministarstva.

Zbog enormnog povećanja cijena energenata, kako navode, ti su subjekti dovedeni u situaciju manjka likvidnosti i generiranja gubitaka, a potporama se nastoje sanirati pretrpljeni gubici.

Svi prihvatljivi korisnici (mikro, mala i srednja poduzeća te velika poduzeća koja prerađuju poljoprivredne proizvode životinjskog i/ili ne-životinjskog podrijetla) ugovorima odnosno računima dokazivat će količine prirodnog plina i električne energije koje koriste za prihvatljivu djelatnost na mjernim mjestima poslovnih jedinica, koje se odnose na objekte u kojima se vrši prerada.

E-savjetovanje je otvoreno do 7. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!