Zagrebački holding u prošloj godini zabilježio dobit od 51 milijun kuna

21.04.2023.

13:34

Autor: Hina/HRT/A.V.

Zagrebački holding

Zagrebački holding

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Zagrebački holding (ZGH) predstavio je u petak rezultate poslovanja za prošlu godinu, koji pokazuju da je ostvarena dobit od 51 milijuna kuna, čime je ZGH prvi put nakon 2019. zaključio godinu u plusu, zahvaljujući restrukturiranju tvrtke i racionalizaciji troškova poslovanja.

- Iako se tijekom 2022. nastavio negativan utjecaj makroekonomskih kretanja na poslovanje Grupe, kao što su kriza na energetskom tržištu i inflacija na ulazne parametre poslovanja, niz poduzetih mjera donijelo je zaokret u poslovanju koji je rezultirao povećanjem profitabilnosti i ostvarenom dobiti nakon oporezivanja u iznosu od 51 milijun kuna, prvi put nakon 2019. godine, ističe predsjednik Uprave ZGH-a Ivan Novaković.

Ostvarena dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 557 milijuna kuna, što je povećanje za 847 milijuna kuna u odnosu na 2021.

ZGH pozitivne rezultate obrazlaže racionalizacijom troškova poslovanja, organizacijskim restrukturiranjem i uspješnom financijskom stabilizacijom, nakon što je nova Uprava zatekla tvrtku s godišnjim gubitkom od gotovo 800 milijuna kuna, akumuliranim višegodišnjim dugom od pet milijardi kuna, te viškom radnika u administraciji uz istovremeni manjak operativnih radnika.

- Nakon godinu dana, ZGH je uspješno proveo restrukturiranje u cilju ozdravljenja najvećega komunalnog poduzeća, uslijed desetljeća kadrovske i organizacijske devastacije i zapošljavanja bez kriterija. Smanjen je broj zaposlenika u administraciji za 749, što je i više od zacrtanog plana koji je predviđao smanjenje za 700 radnika, kaže Novaković.

Čistoća i ViO poslovali s gubitkom

Time je ostvarena ušteda na troškovima rada od 120 milijuna kuna godišnje, a ZGH je također u cijelosti prestao koristiti usluge privremenog zapošljavanja agencijskih radnika za obavljanje administrativnih poslova.

Pojedine podružnice su ipak poslovale s gubitkom. Čistoća je prošlu godinu završila s 58 milijuna kuna gubitka nakon oporezivanja, no godinu dana prije taj je gubitak iznosio 200 milijuna.

Osim Čistoće negativne rezultate ima Vodoopskrba i odvodnja (ViO), koja će morati podignuti cijenu vode, inače će održavanje vodne mreže postati upitnim.

- Internim uštedama izvukao se maksimum, poslovanje je značajno unaprijeđeno, no društvo je ipak godinu završilo s gubitkom nakon oporezivanja od 3,5 milijuna kuna. Smanjeni su troškovi koliko god je to bilo moguće, te je iscrpljen prostor za daljnje uštede, navodi Novaković.

Što se tiče segmenta opskrbe plinom, gubitak za 2022., iznosi 96 milijuna kuna, zbog značajne volatilnosti cijena na svjetskom tržištu i višegodišnjih štetnih ugovora sklopljenih za vrijeme stare uprave, napominje ZGH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!