Taksisti spremni na radikalne akcije

10.02.2021.

07:00

Autor: Ante Raić/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT

Prosvjed zagrebačkih taksista

Prosvjed zagrebačkih taksista

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Zagrebački vozači taksija, koji do putnika dolaze putem aplikacija, održali su prosvjed upozorenja kojim žele ukazati na lošu situaciju u kojoj se nalaze. Zbog pandemije promet im je pao za 70-ak posto, a niže cijene kojima se žele privući mušterije dovele su im poslovanje na rub održivosti.


Vladimir je vozilo kupio ušteđevinom. Zbog pandemije i rada od kuće posao je znatno opao u jutarnjim satima. Noćna je smjena gotovo ukinuta jer noćnog života nema. Uz 20 posto niže cijene, na cesti mora biti znatno više nego prije.


- Našao bih neku smjenu koja mi više odgovara. Mi sami sebi kreiramo radno vrijeme, a sad se to penje preko 10 sati, debelo preko 10 sati, kaže.


U sličnoj su situaciji i drugi vozači, koji većinom voze i za Uber i za Bolt te su osnovali sindikat. Smatraju da će se zbog niskih cijena kvalitetni vozači povući iz posla, a pribojavaju se i jeftine radne snage.


-  Da se razumijemo, oni neće radi legalno. Jer, ako mi sada ne možemo poslovati legalno, sigurno to neće moći neki Indijac ili Pakistanac, kazala je Iva Filipović, koordinatorica prosvjeda.


Iz Bolta Hrvatske, ispred čijeg je ureda održan prosvjed, kažu da vozači ne moraju voziti u kategoriji Bolt Economy, ali da niže cijene privlače nove korisnike. 


- Uvođenje kategorije uzrokovano je padom potražnje, tržište je takvo. Ne možemo govoriti da će vozači dobivati zahtjeve za vožnje ako nema potražnje. To smo primijetili i reagirali smo uvođenjem te kategorije, rekao je Tomislav Lukačević, direktor u Bolt Hrvatskoj.


Prosvjednici pak kažu da nemaju ništa protiv tržišne utakmice, ali da je trenutačna cijena od nepune 2,8 kuna po kilometru neodrživa.


- To će se iznijet Vladi, napravit će se i matematička studija gdje će se vidjeli da jedna osoba koja renta svoje vozilo i radi, ili ima svoje vozilo, ili ima više vozila, ili u većini slučajeva jedan čovjek - jedna firma, kaže zamjenik predsjednika Nezavisnog sindikata vozača taksija Goran Črešnjak. 


Zagrebački taksisti ističu kako je ovo prosvjed upozorenja, ali da su spremni i za radikalnije akcije.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!