Zagrebački ugostitelji traže niži PDV i jeftinije energente

16.11.2022.

15:36

Autor: V.K./HRT/Hina

Advent u Zagrebu

Advent u Zagrebu

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Niži PDV u ugostiteljstvu, jeftiniji plin, sudjelovanje u radnim skupinama koji donose odluke o kojima ugostitelji ovise, ali i ukidanje obveze vođenja robno-materijalnog knjigovodstva, neki su od zahtjeva koje su zagrebački ugostitelji iznijeli na svom godišnjem forumu, održanom u srijedu u hotelu Esplanade.

Ugostitelji su prema Gradu Zagrebu uputili nekoliko zaključaka pa tako uz ostalo traže uključivanje predstavnika ugostitelja u radnu skupinu za upravljanje javnim površinama u gospodarske svrhe, kao i u sva druga pitanja važna za poslovanje zagrebačkih ugostitelja.

Od Grada, isto tako, traže da razmotri primjedbe koje će udruga ugostitelja dostaviti u savjetovanju s javnošću na prijedlog poskupljenja parkirališnih mjesta za postavljanje otvorenih terasa, ali i izradu strategije oporavka i razvoja turizma Zagreba, koja će uz ostalo predvidjeti dinamiku izmjena okvira poslovanja u sektoru, uz uključivanje i predstavnika ugostitelja.

Zagrebački su ugostitelji od državnih tijela zatražili osiguravanje prihvatljivih cijena plina za poduzetnike, a upozorili su i da je stopa PDV-a u ugostiteljstvu od 25 posto među najvišima u svijetu te ponovno zatražili porezno rasterećenje i izjednačavanje stope PDV-a na sve ugostiteljske usluge na 13 posto.

To smanjenje PDV-a je, po njima, jedina dugoročno kvalitetna mjera za oporavak, konkurentnost i rast sektora.

Isto tako, od države traže i neoporeziv tretman napojnica, ukidanje obveze vođenja robno-materijalnog knjigovodstva, te osiguravanje financijskih sredstava u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za digitalizaciju i zelenu tranziciju djelatnosti pripreme i posluživanja hrane.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica rekao je da je iza ugostitelja nekoliko teških godina.

Posebno je upozorio da im je pandemija covida-19 "zatvorila radnje", a nakon pandemije uslijedilo je povećanje ulaznih troškova namirnica od 60 do 100 posto, ali i enormno povećanje cijene energije od 400 posto.

Ugostitelje muči jedno od najvećih poreznih opterećenja na svijetu, što je, tvrdi Letica, ugostiteljsko poslovanje u Zagrebu učinilo neodrživim.

- Nezaobilazne su i činjenice da su ugostitelji u posljednjih šest godina doživjeli prvo i jedino dupliranje PDV-a u povijesti naše zemlje, s 13 na 25 posto, rekao je Letica, koji je upozorio i na problem radne snage u ugostiteljstvu.

Letica je istaknuo kako će i skoro uvođenje eura za ugostitelje biti vrlo izazovno razdoblje pa će i u samoj novogodišnjoj noći morati mijenjati neke stvari.

Direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld također je istaknula da su godine pandemije i krize naštetile gradskim ugostiteljima. Grad Zagreb, dodala je, orijentiran je i na gastro turizam, a tu ugostitelji imaju veliku ulogu.

Istaknula je da je Advent u zadnjoj fazi priprema te da su za prvi vikend te manifestacije gradski smještajni kapaciteti već sada na razini od 84 posto.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević smatra da je pred Zagrebom najbolji Advent ikada, kao i da će svaki idući biti još bolji.

Gradske strukture imaju jasna pravila za sve ugostitelje koje vrijede za sve jednako, što je iznimno važno da bi svi imali fer uvjete, poručio je.

Istaknuo je i da je inflacija gradskoj blagajni u posljednjih godinu dana odnijela milijardu kuna, te da Grad i dalje ne prolazi kroz lako razdoblje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!