Zalihe gotovih industrijskih proizvoda pale 1,5% na godišnjoj razini

07.11.2022.

10:06

Autor: T.V./HRT/Hina

Industrija, ilustracija

Industrija, ilustracija

Foto: Phonlamai Photo / Shutterstock

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju rujna ove godine u usporedbi sa zalihama na kraju kolovoza manje su za 0,5 posto, a u usporedbi sa zalihama na kraju rujna 2021. manje su za 1,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše pale zalihe energije, za 18,9 posto te zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 2,7 posto.

Istodobno su zalihe kapitalnih proizvoda porasle za 14,4 posto, zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 1,1 posto te zalihe intermedijarnih proizvoda za jedan posto.

Na godišnjoj su razini najviše pale zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 19,8 posto. Zalihe energije su smanjene za 10,4 posto, zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,7 posto i zalihe kapitalnih proizvoda za 2,5 posto.

Zalihe intermedijarnih proizvoda istodobno su porasle za 6,3 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 0,5 posto, a u rudarstvu i vađenju za jedan posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći pad zaliha na mjesečnoj razini statistika registrira u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 30,6 posto, proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 24,4 posto te proizvodnji metala, za 16,3 posto.

Istodobno su najviše povećane zalihe u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 22,7 posto, proizvodnji strojeva i uređaja, za 20,5 posto te proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 11,6 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za jedan posto, a u rudarstvu i vađenju za 11,1 posto.

Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći pad zaliha bilježi u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 88,8 posto, proizvodnji strojeva i uređaja za 32,6 posto, proizvodnji kože i srodnih proizvoda za 28 posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda za 14,4 posto, proizvodnji pića za 12,6 posto itd.

Najviše su porasle zalihe u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 89,5 posto, proizvodnji metala za 35,9 posto, proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 33,3 posto, proizvodnji papira i proizvoda od papira, za 32,7 itd.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!