Šesnaesta konvencija hrvatskih izvoznika

10:35 / 01.09.2021.

Autor: HRT/D.D.

Započela je 16. konvencija hrvatskih izvoznika

Započela je 16. konvencija hrvatskih izvoznika

Foto: HTV / HRT

U Zagrebu je održana 16. konvencija hrvatskih izvoznika, u sklopu koje su dodijeljene nagrade "Zlatni ključ" najboljim izvoznicima u 2020. Bila je to turbulentna godina, godina krize s poremećenim kanalima opskrbe. Izvoz sada raste, ali podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni i dalje su nepovoljni.


Održavaju se razgovori i panel na temu hrvatskih izvoznika koji predvodi dr.sc. Tomislav Ćorić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva i održivog razvoja, a konvenciji prisustvuju i mnogi drugi stručnjaci.

- Kako se radi o jednoj prijelomnoj godini, godini krize, 2020. bila je problematična za većinu tvrtki te se sve usporedbe poslovanja i izvoza rade i za 2019. Već je 2019. zabilježen pad izvoza u odnosu na godinu prije. Bilježimo pad trgovine za 11 posto, a usluga za 20 posto. Razlog za to je bipolarni svijet koji osim na političkom planu ima i velikih implikacija na gospodarstvo. Sada se pojavio i Afganistan te ćemo tek vidjeti kako će se to odraziti na globalno gospodarstvo, rekao je Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika.

Bago je prezentirao podatke o stanju izvoza u Hrvatskoj u 2019. i 2020. za koje kaže kako vjeruje da ne predočavaju vjerno sliku stvarno stanja izvoza u Hrvatskoj te naglašava da su hrvatski izvoznici svijetli primjer gospodarstva, ali da rade u daleko težim uvjetima nego što to pokazuju podaci.

- Kada pogledamo izvoz i uvoz roba onda vidimo da mi kontinuirano imamo nekih 50 do 70 milijardi kuna minusa. Taj negativni saldo srećom dopunjava turizam koji otprilike pozitivni učinak ima negdje na 5, 5,5 milijardi kuna. Dakle turizam je blagodat za ove naše probleme, zaključio je Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika.

- Nakon blagog pada, izvoz Republike Hrvatske u 2021. bilježi sjajne rezultate. Nekoliko mjeseci zaredom naš izvoz raste u nekim mjesecima i dvoznamenkasto, pa je u prvih šest mjeseci vrijednost izvoza veća od 65 milijardi kuna, izjavio je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Dodjela nagrada

Končar – Distributivni i specijalni transformatori proglašen je za najboljeg velikog izvoznika u prošloj godini, u kategoriji srednje velike izvozne tvrtke pobjedu je odnio vodnjanski Infobip, dok je laureatom među mikro i malim tvrtkama proglašena softverska tvrtka Axilis koja razvija platforme za online klađenje.

Kinu, Ameriku, Indiju osvajaju sigurnosni željeznički sustavi naše tvrtke "Končar" i jedinog svjetskog proizvođača detektora za monorail vlakove.

- Isporučiliilismo s globalnim partnerima iz Kine i Amerike Bombardierom i firmom SRC, znači dva grada u Kini i Los Angeles i Kairo u Egiptu, govori Vanja Burul, predsjednik Uprave, Končar - Distributivni i specijalni transformatori.

Samo 15 posto naših tvrtki izvozi, a čak 40 posto roba odlazi na njemačko tržište. Najuspješniji je lani bio međimurski proizvođač obuće.

- Zapošljavamo 1300 djelatnika koji dnevno proizvodu 700 tisuća pari visokofunkcionalne obuće koja se sto posto izvozi na njemačko tržište odakle se plasira u 90 zemalja, rekala je Mateja Dragoja, HAIX obuća.

Izvoz nam je trenutačno 11 milijardi kuna jači nego pretkrizne 2019. i učestalo raste, no kod izvoznika, kažu, nije sve med i mlijeko.

- Broj zaposlenih se konstantno smanjuje i naša dostupnost u svijetu se smanjuje i naša potencijalna mogućnost za inovacije i investicije kontinuirano pada, istaknu je Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika.

Izvoz koči nedostatak ulaganja, ali i loše poslovno okružje. 

- Klijentelizam, kronizam i korupcija i kada jednom to riješite - riješit ćete i pitanje izvoza, rekao je Velibor Mqčkić, posebni savjetnik predsjednika Republike za ekonomiju.

-Imamo izvoz uglavnom temeljen na radno intenzivnom sektoru ili sirovinskom, a trebamo dati veći stupanj složenosti tom izvozu i da se uključimo u nove tehnologije,  rekla je Marijana Ivanov, ekonomska analitičarka.

U Vladi optimistično gledaju u budućnost.

Ulazak u eurozonu i schengensku zonu ide kompatibilno s budućim poslovanjem poduzetnika. Eliminirat ćemo tečajni rizik i doprinijeti dodatnoj afirmaciji njihovog poslovanja.

Jačanju gospodarstva, smatraju izvoznici, obol bi mogli dati i mirovinski fondovi koji raspolažu s nemalih 100 milijardi kuna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!