Zašto je HNB kupio dvije tone zlata?

03.02.2023.

21:04

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Zlatne poluge

Zlatne poluge

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Prvi put nakon više od 20 godina Hrvatska narodna banka u prosincu je kupila znatnu količinu zlata - dvije tone vrijedne 95 milijuna eura. 


Zlato je kupljeno je zbog pravila Europske središnje banke prema kojem, nakon ulaska u eurozonu, dio hrvatske međunarodne pričuve mora biti u zlatu.

Ono je odmah preneseno u međunarodne pričuve Europske središnje banke kojima se osigurava kredibilitet Europskog sustava središnjih banaka i mogu se upotrijebiti pri intervencijama na deviznom tržištu.

- Daleko najveći dio međunarodnih pričuva ostaje u Hrvatskoj i upravlja njime HNB. Manji dio, znači mora se 15% izdvojiti u zlatu, a 85% smo prenjieli u valuti. Zbog toga je kupljeno odprilike 95 milijuna eura protuvrijednosti zlat,a što je preneseno Europskoj središnjoj banci na zajedničko upravljanje po propisima Europske središnje banke, objasnio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!