Suša uništava poljoprivredu

09.08.2022.

19:49

Autor: Ivica Grudiček/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Suša uništila poljoprivredu

Suša uništila poljoprivredu

Foto: Dnevnik / HRT

Puna dva mjeseca nije pala kap kiše pa će urod povrća na slavonskim poljima biti prepolovljen. Zbog ekstremno visokih temperatura plodovi naglo dozrijevaju te su neujednačeni, a zbog ožeglina od sunca propadaju, suše se. Nije bolje ni na sjeveru zemlje gdje zbog suše problema uz povrtlare i ratare imaju voćari i vinogradari.

Damir Andrišić svoj urod kukuruza ove godina opisuje samo jednom riječju - katastrofa.

- Od njega neće ostati 50, 60 posto. Nadao sam se da će biti bolja godina nego lani, ali, nažalost, ništa, rekao je Andrišić.

I voćari u virovitičkom kraju za obilniju kišu ne znaju već gotovo 50 dana. Navodnjavanje koliko toliko pomaže, ali je skupo.

- Agregat nam troši četiri do pet litara na sat goriva, a možete zbrojiti koji je to trošak. Skoro da ga ne gasimo, naglasio je voćar Dalibor Mijok.

Prži se istok zemlje, ali nije bolje ni na sjeveru. U Hrvatskome zagorju vinogradari se boje da će im skora berba podbaciti.

- U ovoj godini još nije bilo prave kiše, grožđe je sitno, bobice su sitne, nije dobro, rekao je Josip Brežnjak, Željeznica.

U vidovečkom kraju vrelina doslovno prži kupus. Navodnjava se isključivo - noću.

- Ne smijemo ih navodnjavati u ovo vrijeme dok ovako peče - moramo kroz noć. Temperature su takve da se ono kuha, naglasila je Marija Cafuk, Domitrovec.

Nije bolje niti s ostalim kulturama. Osim kukuruza i krumpir se ponegdje potpuno osušio. 

- Vidimo da nam je tlo suho, i to sve jako utječe na usjeve, na naše voćnjake, a bez navodnjavanja bi bilo još i gore, istaknula je Mara Bogović, Stručna služba pri Ministarstvu poljoprivrede.

Suša, ali i poskupljenje repromaterijala te energenata tjeraju proizvođače da podignu svoje cijene.

- To neće biti popraćeno tolikom dinamikom koliko nama rastu troškovi, ali morat ćemo, rekla je Cafuk.

Obilnija kiša se ne nazire pa se poljoprivrednici kontinentalne Hrvatske boje da će štete biti još veće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!