Zbog suše prosječni prinosi grožđa, ali visoka kvaliteta i vrhunska slatkoća

25.08.2022.

16:37

Autor: Ana Vulić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Zbog suše prosječni prinosi, ali visoka kvaliteta i vrhunska slatkoća

Zbog suše prosječni prinosi, ali visoka kvaliteta i vrhunska slatkoća

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Dugotrajno suho razdoblje i visoke temperature u kontinentalnim će vinogradima smanjiti urod grožđa. No zbog nedostatka vlage bolesti nema, a slador je već sada vrlo visok. Stoga je ove godine grožđe stiglo na osječku tržnicu ranije od planiranog, no slažu se i kupci i proizvođači, neka što duže bude na vrhu košarice svježeg, zdravog i domaćeg.

Grozdovi gospodina Horvata iz Madićevca ove su godine uranili.

- Malo mi stvara probleme što mi dolaze ove kasnije sorte maltene zajedno s ranim sortama tako da sada u ovom trenu imam sedam sorata koje su u ponudi koje su u isto vrijeme sazorile, rekao je Željko Horvat, OPG Horvat iz Mandićevca.

Zahtjevna je ovo godina za proizvođače. Zbog suše će biti prosječni prinosi, ali visoka kvaliteta i vrhunska slatkoća. Cijene grožđa ove će godine biti 20 posto veće nego lani - dakle s 12 na 15 kuna po kilogramu.

- To su vam dvije kuglice sladoleda, ako jedna kila grožđa ne vrijedi dvije kuglice sladoleda u Slavoniji ili kuglica u Dalmaciji, onda stvarno ne znamo cijeniti neku robu, kvalitetu nečega, ističe gospodin Željko.

- Mnogi još uvijek ne znaju da su sjemenke grožđa nevjerojatno ljekovite i zdrave. Tako da već dugi niz godina se radi nešto što se zove prah od sjemenki grožđa koji je jako koristan za sve koji imaju probleme s cirkulacijom, za dijabetičare, kaže Ljiljana Olujić, organizatorica "Zelenog četvrtka" na osječkoj tržnici.

Pa kad je sezona ovih bobica već uranila, neka se što duže zadrže na našem jelovniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!