Zbog suše prosječni prinosi, ali visoka kvaliteta i vrhunska slatkoća
Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT
Dugotrajno suho razdoblje i visoke temperature u kontinentalnim će vinogradima smanjiti urod grožđa. No zbog nedostatka vlage bolesti nema, a slador je već sada vrlo visok. Stoga je ove godine grožđe stiglo na osječku tržnicu ranije od planiranog, no slažu se i kupci i proizvođači, neka što duže bude na vrhu košarice svježeg, zdravog i domaćeg.
Grozdovi gospodina Horvata iz Madićevca ove su godine uranili.
- Malo mi stvara probleme što mi dolaze ove kasnije sorte maltene zajedno s ranim sortama tako da sada u ovom trenu imam sedam sorata koje su u ponudi koje su u isto vrijeme sazorile, rekao je Željko Horvat, OPG Horvat iz Mandićevca.
Zahtjevna je ovo godina za proizvođače. Zbog suše će biti prosječni prinosi, ali visoka kvaliteta i vrhunska slatkoća. Cijene grožđa ove će godine biti 20 posto veće nego lani - dakle s 12 na 15 kuna po kilogramu.
- To su vam dvije kuglice sladoleda, ako jedna kila grožđa ne vrijedi dvije kuglice sladoleda u Slavoniji ili kuglica u Dalmaciji, onda stvarno ne znamo cijeniti neku robu, kvalitetu nečega, ističe gospodin Željko.
- Mnogi još uvijek ne znaju da su sjemenke grožđa nevjerojatno ljekovite i zdrave. Tako da već dugi niz godina se radi nešto što se zove prah od sjemenki grožđa koji je jako koristan za sve koji imaju probleme s cirkulacijom, za dijabetičare, kaže Ljiljana Olujić, organizatorica "Zelenog četvrtka" na osječkoj tržnici.
Pa kad je sezona ovih bobica već uranila, neka se što duže zadrže na našem jelovniku.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!