Žetva se zbog lošeg vremena produžila, uništene brojne poljoprivredne kulture

11.08.2023.

09:07

Autor: Ivica Grudiček/HRT/IMS

Uništene ratarske kulture

Uništene ratarske kulture

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Poljoprivrednici na sjeveru Hrvatske ovakvo ljeto ne pamte - oluje pa toplinski valovi i na kraju poplave. Brojne su kulture, poput bundeve, stradale, a ni kukuruz se ne drži dobro.


Mara Bogović, stručna služba pri Ministarstvu poljoprivrede, istaknula je za HTV kako su nepovoljni vremenski uvjeti negativno utjecali na poljoprivrednu proizvodnju.

- Žetva se produžila. Pojedini usjevi koji nisu odmah mogli biti pravovremeno požeti su oštećeni u olujnom nevremenu pa su i prinosi značajno manji, žitarica i uljane repice. Olujno nevrijeme utjecalo je i na štete na uljnoj buči, na povrtnim kulturama, na velikom broju voćnih nasada. 

- Ukoliko količina oborina budu veća od prosjeka, kako se prognozira, to također može negativno utjecati na veći intenzitet pojave bolesti na povrtnim kulturama i otežanu berbu i spremanje tih usjeva, a to može kasnije utjecati i na teže skladištenje.

U olujnom nevremenu oštećeni su i ratarski usjevi poput kukuruza.

- Tamo gdje je tuča bila jača, gdje je došlo do loma same biljke, štete će biti veće. Tamo gdje je oštećena samo lisna masa, kukuruz se može djelomično oporaviti, dok za neke druge povrtne kulture te štete budu značajno veće.

Vinogradari muku muče sa žuticom vinove loze, ali i vremenskim epogodama.

- Osim fitoplazme, ove godine se bilježi značajno veći intenzitet bolesti, peronospore, botritis, kojima pogoduju ovakve vremenske nepogode tako da su vinogradari morali provoditi intenzivniju zaštitu od bolesti, rekla je Bogović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!