14. dan štrajka i 4. dan priče o plaćama sindikalista

29.10.2019.

07:29

Autor: T.V./HRT

default error photo
Nastavlja se štrajk u obrazovanju, u srijedu se štrajka u Splitsko-dalmatinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, u četvrtak u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj.
Nastavlja se štrajk u obrazovanju, u srijedu se štrajka u Splitsko-dalmatinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, u četvrtak u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj. Objavili su to na konferenciji za novinare predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Otvoreno: Žustra rasprava oko visine plaća u obrazovanju
● Aladrović: Do četvrtka ćemo odlučiti hoćemo li platiti štrajk
● Sutra štrajk u Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji 

Štrajk se sutra nastavlja i u znanosti i visokom obrazovanju, najavili su čelnici sindikata koji okuplja zaposlene na fakultetima. Ističući kako su zadovoljni  prošlotjednim odzivom na štrajk, Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja kaže da dobar odaziv očekuju i sutra. Ako Vlada odluči da neće platiti štrajk, Radeka je rekao da njihov sindikat ima štrajkaški fond i u tom pogledu vodi računa o članovima. "Ako posegnu za time, to će razgolititi politiku koju vode, poručio je.Danas se štrajkalo u školama u Gradu Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Kraj štrajka se ne nazire jer Vlada ni jučer na pregovorima sa sindikatima o osnovici za državne i javne službe nije ponudila termin sastanka o koeficijentima. Jučer su sindikati napustili prvi krug pregovora o osnovici plaće jer od predstavnika Vlade nisu dobiti termin za razgovor o koeficijentu složenosti poslova. Sindikati od svojih zahtjeva ne odustaju, a iz Vlade poručuju - ne pristajemo na ucjene.Osnovna škola Ivana Gundulića jedna je od dubrovačkih škola u kojoj se danas štrajkalo. U školu su došli svi nastavnici, ali nastave nema. Učitelji sjede u zbornici razočarani odnosom Vlade prema štrajkašima. Dijaloga nema, dogovor se ne nazire. Odlučni su u nastavku štrajka. Stipić: Sudeći po jučerašnjem danu, male su šanse za dogovor 

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić u Studiju 4 je rekao da štrajk traje već 14 dana te da su sve češća pitanja ima li bilo kakve nade da dođe do dogovora sindikata školstva i Vlade.

- Odgovor na to pitanje varira iz dana u dan. Ako je suditi po jučerašnjem danu, mislim da su šanse jako male da se ovaj štrajk završi tako da zaposleni u školama dobiju ono zbog čega su krenuli u štrajk, rekao je Stipić. Jučer je održan sastanak sindikata javnih službi i predstavnika vlade u jednoj mučnoj atmosferi. Na samom početku sindikati su postavili pitanje ima li vlada namjeru primiti predstavnike školskih sindikata, ali predstavnici Vlade ministri Aladrović i Marić nisu imali odgovor na to pitanje, rekao je.

Kaže da je sindikat Preporod u posljednjih godinu dana činio sve kako bi Vlada promijenila koeficijente.

- Prije otprilike godinu i pol dana potpisivanjem granskih kolektivnih ugovora smanjene su plaće učiteljima i stručnim suradnicima u posebnim ustanovama i mi smo se kao sindikat angažirali da im se to korekcijom koeficijenta na neki način nadoknadi. I uspjeli smo. No ono što razlikuje tu situaciju od ove današnje je da se sada radi o velikom broju ljudi, gotovo 70 tisuća. To je uvijek osjetljivo pitanje jer se na nas naslanjaju sve javne službe, pa i državne službe prate što se događa, objašnjava problem Stipić.

Stipić kaže da je ministar Marić jučer na pregovorima bio vrlo tvrd.

- Iz svega onoga što je on govorio ja sam iščitao sljedeće: mi smo vama ponudili povećanje osnovice, pri toj ćemo ponudi ostati, spremni smo pregovarati samo o dinamici, rekao je Stipić dodavši da se ne radi o povećanju od 6,12 posto od 1. siječnja 2020., već o 2 posto u nekoliko navrata. Na razini cijele godine to bi bilo između 4 i 5 posto.

- Na naše pitanje jesu li spremni razgovarati o materijalnim pravima koja su također predmet ovih pregovora - regres, božićnica, dar za djecu, osnovica jubilarne nagrade - odgovoreno nam je da nisu. Postavlja se pitanje smisla tih pregovora jer se zna što je Vlada ponudila, Vlada ne želi ići iznad toga a sindikati neće ići ispod svojih zahtjeva povećanja od 18,3 posto. Da su to pravi pregovori - dvije bi se strane našle negdje između. No sudeći po brzini donošenja državnoga proračuna kao i činjenice da se Vladi ne žuri održati idući sastanak, bojim se da će to na kraju biti - uzmi ili ostavi - i da će pregovori mučno završiti, smatra Stipić.

Tvrdi da ga ne smeta pitanje o visini plaće sindikalnih čelnika, ali ga smeta što se to pitanje postavlja u vrijeme štrajka.

- Pitanje plaće premijera Plenkovića je pitanje koje s pravom možemo postaviti svi mi, dakle 4 milijuna građana ove zemlje koji plaćaju sve ono što treba plaćati prema državi. Pitanje naših plaća, to je u mom konkretnom slučaju pitanje mojih 9 tisuća članova našeg sindikata. Mi taj novac nikome nismo ukrali, naša članarina je uplaćena nakon što je sve podmireno prema državi i naši članovi imaju načina u svakom trenutku saznati kolika je ta plaća za prošli mjesec bila. Tako da i jedno i drugo, i ovo što se dogodilo s plaćama a i ovo što se dogodilo s našom skupštinom, odnosno s tim hotelom u kojem smo bili - ja to tumačim isključivo nekorektnim potezima iza kojih stoji Vlada RH. Ne dakle mediji nego Vlada RH u svom obračunu s ovim štrajkom, ustvrdio je Stipić.

Ističe da se on osobno nikad nije bunio protiv pitanja o visini njegove plaće.

- Sad ću vam i ovdje to reći - za prošli mjesec, s nekih 16-17 prekovremenih sati, to se navuklo na 12 tisuća kuna. I ona je uvijek, i to je na neki način praksa u Preporodu, najviši koeficijent koji ima ravnatelj škole zapravo je i koeficijent koji ima predsjednik sindikata Preporod, objasnio je.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!