Sjednica Skupštine: Oporbeni zastupnici obrušili su se na Tomaševića

12.07.2022.

08:48

Autor: Fabijan Kale/ V.K./I.Z./HRT/Hina

Gradonačelnika dočekao prosvjedni performans

Gradonačelnika dočekao prosvjedni performans

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Prije ljetne stanke zasjedaju i zastupnici zagrebačke gradske skupštine. Na još jednom vrućem aktualnom satu oporbeni zastupnici obrušili su se na gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Očekivano najviše primjedbi bilo je vezano uz problem otpada u gradu, kao i mjeru roditelj odgojitelj.

Grad i dalje ima problema s odvozom otpada. Zbog toga se i prosvjedovalo uoči sjednice Gradske skupštine. HRT-ov novinar Fabijan Kale rekao je da se uoči sjednice dosta razgovaralo o otpadu.

Jedna od točaka današnje sjednice, broj dva, jest postupanje s građevinskim otpadom i materijalom u obnovi zgrada nakon potresa. Udruga za zaštitu okoliša Resnik održala je prosvjedni performans "Kaos s otpadom: Novo odlagalište građevnog otpada u Resniku nezakonit i štetan projekt interesnog lobija". 

 Prosvjedni performans

Branka Genzić-Horvat,
predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik, kazala je kako se iza navedene točke dnevnog reda krije još jedno otvaranje novog odlagališta otpada i građevinskog materijala, a koje je posve nepotrebno i deplasirano.

Osim u Resniku, zbrinjavanje građevnog otpada predviđa se na još jednoj lokaciji, koja za sada nije određena, dodaje Genzić-Horvat.

 "Grad Zagreb nema ni sustava niti dovoljno reciklažnih dvorišta"

- Došli smo upozoriti da je to nepotrebno. Pozivamo gradonačelnika da odustane od ovakvog aspekta, poručila je.

- Taj program nije u skladu sa zakonskim, ekološkim, ekonomskim i financijskim zahtjevima, pa je zbog toga i nepotreban. Civilizirane zemlje rješavaju to na drugačiji način, građevni materijal se razvrstava na licu mjesta i koristi se ono što se ponovno može upotrijebiti, a ostalo odlazi u reciklažna dvorišta, dodala je. 

- Problem je što Grad Zagreb nema ni sustava niti dovoljno reciklažnih dvorišta, kaže Genzić-Horvat.

Tvrdi da se u neposrednoj blizini odlagališta za građevni otpad nalazi 34 OPG-a koji proizvode hranu i opskrbljuju 80 posto potreba građana Zagreba.

Građani na tim lokacijama imaju i vrtove, to je "trbuh" grada Zagreba.

- Zagađivanjem zraka, voda, tla, ugrožava se zdravlje ljudi, naglasila je Branka Genzić-Horvat. 

Udrugu za zaštitu okoliša Resnik podržava i osam Vijeća mjesnih odbora i Udruga povrćara Zagreba. 

Galerija
Prosvjedni performans, Foto: HTV/HRT
 Prosvjedni performans, Foto: HTV/HRTProsvjedni skup "Kaos s otpadom", Foto: I.F.HR/HRT Radio Sljeme

Uoči sjednice Skupštine sve oporbene stranke kritizirale su odvoz, odnosno (ne)odvoz otpada. 

Na dnevnom redu i SDP-ov prijedlog o uspostavi antikorupcijske platforme "Zviždač"

Predsjednik Skupštine Joško Klisović najavio je da će na dnevnom redu biti 28 točaka, od kojih bi tri trebale ići po hitnom postupku - odluka o socijalnoj skrbi, proširenje djelatnosti Centra za autizam te dopuna odluke o zakupu površine javne namjene.

Na dnevnom redu su, među ostalim, i strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, izvješća o suzbijanju siromaštva i starijim osobama te SDP-ov prijedlog o uspostavi antikorupcijske platforme "Zviždač".

Sjednicu Skupštine možete pratiti u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!