Prosvjed pred Skupštinom zbog spalionice otpada

19:44 / 26.05.2022.

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Zagrebačka skupština

Zagrebačka skupština

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

U tijeku je 12. sjednica Zagrebačke Gradske skupštine. Među 28 točaka, na dnevnom su redu Centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak, Prijedlog plana za mlade i novi Sustav gospodarenja otpadom. Ispred Skupštine su prosvjedovali članovi udruge Resnik koji se protive izgradnji energane - ne žele spalionicu i tuđe smeće u svojem naselju.


Novi Jakuševec u Resniku nije interes građana - poručili su prosvjednici gradskim zastupnicima. 


- Od održivog razvoja neće biti ništa jer gradonačelnik s koalicijskim partnerima nastavlja sve projekte Milana Bandića, poručila je Branka Genzić-Horvat, predsjednica udruge Resnik.

Oporbeni zastupnici sumnjaju da novi način odvoza otpada neće zaživjeti početkom srpnja.

- Nevjerojatno je kako je malo napravljeno. Međutim uvid u činjenicu da oni ne vide kako se može napraviti više, još više zabrinjava, rekao je Slaven Dobrović, zastupnik Domovinskog pokreta.

- 1. srpnja za sada ostaje, ali sam isto tako rekao sam u veljači kada se usvajala odluka da je to dosta ambiciozan cilj, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Želi li Grad nastaviti gradnju Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak, pitali su zastupnici stranke bivšega gradonačelnika.

- Možete li preuzeti odgovornost za gubitak od 432 milijuna kuna i najveći gubitak - gubitak bolesne djece?, upitala je Gordana Rusak, zastupnica BM 365.

- Vi se pitate tko je odgovoran za to. Znači u dvije godine ponavljam ništa nije napravljeno na projektu kojim se hvalite da je jedan od najvećih projekata u hrvatskom zdravstvu i baš vi postavljate to pitanje. Mi razmatramo sve pravne opcije vezano za faziranje da provjerimo s državom je li to moguće ili ne, rekao je Tomašević.

Nova izmijenjena inačica programa za mlade koju zastupnici nisu očekivali našla se na dnevnom redu..

- Mi sad javno postavljamo pitanje zašto se ta izmjena radila i zašto se radi konfuzija u glavama Zagrepčanki i Zagrepčana, rekao je Mislav Herman, zastupnik u skupštini HDZ.

- Vi niste izabrani niti da biste definirali nove rodove poput osoba koje menstruiraju, isto tako niste izabrani da bi s ideološke ostrašćenosti unosili nove podjele i razdor među Zagrepčane, rekao je Trpimir Goluža, klub zastupnika Mosta.

Iako je dio zastupnika tražio da se nova inačica programa za mlade potpuno povuče s dnevnog reda - gradonačelnik je to odbio.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!