Ponovno onečišćen zaljev u Vranjicu, ovaj put - od nafte

14.09.2022.

21:25

Autor: Anita Markovina Radnić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Nakon niza ekoloških incidenata mještani Vranjica napokon imaju razloga za zadovoljstvo

Nakon niza ekoloških incidenata mještani Vranjica napokon imaju razloga za zadovoljstvo

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Nakon niza ekoloških incidenata mještani Vranjica napokon imaju razloga za zadovoljstvo. Iz Lučke uprave Split obećano im je da će se u zaštitu okoliša uložiti nekoliko milijuna kuna. I to uskoro.

U moru - nafta. Tko ju je i zašto prošloga vikenda prolio u more ne zna se jer odgovorne institucije - tada ne rade. Pekla je oči Vranjičana, nakog dužeg vremena, i prašina sa Žitnog terminala.

Nije lak život na rubu industrijske zone. Ekološki incidenti gotovo su svakodnevni, zdravlje ljudi je - ugroženo. Godinama aktivisti iz građanske inicijative na njih upozoravaju. Najviše mailova, s molbom da reagiraju, poslali su izdavatelju koncesija - Lučkoj upravi Split.

- Ako njih to ne mori, ne interesira, mi ćemo se obratit drugim institucijama, nije problem. Bojim se za svoju djecu, jer mi danas znamo stvari koje možda naši stari, naši roditelji nisu znali, rekla je Antonija Jerković, GI Mjesto koje hoće živjeti.

Iz splitske lučke uprave pristali su stati pred kameru. Ističu kako Žitni terminal i Luka d.d. stalno ulažu u zaštitu okoliša na što ih obvezuje i ugovor o koncesiji. A i oni sami će uložiti nekoliko milijuna kuna.

- Idemo u realizaciju ograde. Tu imamo određenih problema, ali ide se prema rješenju. Ide se, isto tako, u realizaciju uvođenja videonadzora, a i prema realizaciji stalnog nadzora putem zaštitarske službe, rekao je Vicko Vrgoč, Lučka uprava Split.

Velik dio obećanoga, kaže Vicko Vrgoč, bit će realiziran u roku od pola godine, a radi se i na dugoročnim projektima.

- Radimo studiju na osnovu koje će se promijenit pravilnik reda u luci tako da se smanji pritisak brodova na taj potez, dodao je Vrgoč.

Nakon mnogo godina borbe za čist okoliš ovo su prvi konkretni planovi za Vranjic. Mještani se nadaju se da će biti i ostvareni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!