Stanovnici Vranjica ponovno na nogama zbog azbesta

18.07.2022.

13:54

Autor: Karmen Šore/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Plaža u Vranjicu

Plaža u Vranjicu

Foto: HTV / HRT

Stanovnici mjesta Vranjic pokraj Splita već desetljećima žive s opasnim česticama azbesta koji se ispuštao iz tvornice Salonit. Ponovno su na nogama. Tvrde - ispod nasutog žala na plaži Kosica nalazi se azbest.Ranojutarnji kupači na Vranjičkoj plaži Kosica nisu znali da se ispod nasutog žala, po svemu sudeći, nalazi azbest.

- Činjenica da bi moglo biti. Ima li ga, stari mještani mogu reć je li se tu nasipalo ili nije, kažu.

Upravo su se zbog toga mještani i pobunili znajući da je sav otpad kanalima otjecao u more. 

Od mjerodavnih traže hitnu reakciju. Njihov glas stigao je i do Bruxellesa, sada čekaju odgovor.


- Sav otpad se taložio na ovom dijelu na Kosici. Čak je tu postojao i kanal gdje se izlijeva iz jednog skladišnog dijela plavi i bijeli salonit koji se isto tu nataložio. Mi pokušavamo nekako osvijestiti ljude da ovo zapravo nije plaža, a najmanje gradska plaža. Domaći svijet se ovdje najmanje kupa jer znamo o čemu se radi, ističe Ivana Čubelić iz gradske inicijative - Mjesto koje hoće živjeti.

Plaža Kosica, premda je trebala biti obuhvaćena projektom sanacije tvornice Salonit, i dalje je opasna za zdravlje, tvrde Vranjični. Od mjerodavnih traže hitnu reakciju. Njihov glas stigao je i do Brisela, sada čekaju odgovor.

- Postoji već s Fondom za zaštitu okoliša neki planovi sanacije. Sad hoće li ići ponovo na otkopavanje pa zatrpavanje ovoga, ali uglavnom postoje već neke procedure kakva bi trebala biti sanacija, kaže Marijana Grubić, gradska inicijativa "Mjesto koje hoće živjeti".

Mjesto Vranjic ima malo više od tisuću stanovnika, a teško se može pronaći kuća u kojoj netko nije preminuo od posljedica udisanja čestica azbesta. Dovoljan je to razlog da se taj problem napokon riješi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!