Regionalni centar kompetentnosti osječke Ugostiteljsko-turističke škole domaćin je GATUS-a, Gastronomsko-turističkih susreta. Na 12. natjecanju okupilo se 12 ustanova srednjoškolskog strukovnog obrazovanja iz područja ugostiteljstva i turizma iz 6 zemalja jugoistočne Europe, ukupno 150 učenika i 50-ak mentora. 
Budući kuhari od dobivenih su sastojaka trebali napraviti glavno i desertno jelo. Učenici koncentrirani na posao, bez puno priče.
Pripremalo se glavno jelo od pilećeg batka-zabatka u komadu. 
- Mi ćemo konfitirati taj batak i zabatak, radit ćemo priloge, pire od graška i još neki prilozi, rekla je Mirela Hajduk iz splitske Turističko-ugostiteljske škole. 
Ono što se skuha, treba i poslužiti. 
- Moja se obitelj jednim dijelom bavi ovime i onda je mene to uvijek zanimalo, bilo mi je interesantno. Zanimala su me pića, zanimalo me posluživanje gostiju, sve mi je to bilo interesantno, otkrila nam je Magdalena Simonović iz beogradske Ugostiteljsko-turističke škole. 
Gastronomsko-turistički susreti međunarodno su natjecanje koje se iz godine u godinu održava na različitim mjestima. 
- Natjecanje koje traje već 12 godina, koje okuplja mlade naraštaje, kuhare, konobare, recepcionare, slastičare koji pokazuju svoja znanja i vještine iz svoje struke, rekao je dr. sc. Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek. 
- Dakako da je znanje ono koje se zapravo množi kada se dijeli i imat će sigurno što pokazati svojim kolegama i podosta što naučiti od drugih. Samim tim što ih tu ima iz različitih zemalja, a nema te prevelike jezične barijere, moći će komunicirati i družiti se i naučiti nešto novo, rekla je Miranda Glavaš, pročelnica UO za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije. 
- Ono što je bitno za ovo natjecanje i nije samo natjecanje nego druženje, razvijanje prijateljstava, rekla je Sibila Roth, ravnateljica opatijske Ugostiteljske škole. 
Upravo je razmjena iskustava, znanja i vještina te širenje duha multikulturalnosti najveća vrijednost ovog projekta, pokrenutog prije 12 godina u Sloveniji.