11:12 / 30.06.2021.

Autor: A sada Vlada/HR

A sada Vlada: Uvjeti za odličnu sezonu

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac

Foto: A sada Vlada, HR / HRT

Hrvatska je sigurna turistička destinacija, a da bi takva ostala te kako bi sezona bila uspješna i što dulja, moramo svi ostati odgovorni, moramo ostati "zeleni" i nužno je da se što više građana cijepi, prvenstveno zbog našeg zdravlja, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac gostujući u emisiji "A, sada Vlada" Hrvatskog radija.

Preduvjeti za sezonu stvoreni su


Na pitanje urednika i voditelj Ivice Ružića o tome kakav je početak turističke sezone, ministrica Nikolina Brnjac odgovara da s brojkama možemo biti zaista zadovoljni.

- Od siječnja do današnjeg dana bilježimo otprilike 2,5 milijuna dolazaka, više od 11 milijuna noćenja, što znači povećanje od oko 55% u odnosu na prošlu godinu. Samo kad pogledamo lipanj, koji bilježi 1,4 milijuna dolazaka, to je povećanje od nekih 60%, rekla je. 


- Početkom godine Ministarstvo turizma i sporta započelo je s projektom Save stay in Croatia. Razvili smo sve protokole i epidemiološke standarde zajedno s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, za sve dionike u turističkom sektoru, ali ne samo za turistički sektor, nego i sa sve one koji su na njega vezani. To se pokazalo dobrim, jer upravo to je ono što nas svi pitaju. U bilateralnim smo razgovorima i svi pitaju kako se provodi projekt Save stay in Croatia, postoj li kontrole, može li sam turist prijaviti nepoštivanje mjera. U projekt smo sve to uključili, ali i edukaciju turističkog sektora, rekla je.


Dodala je da se na terenu provodi više od 100 kontrola, a i sam turist može, ukoliko vidi da se ne poštuju mjere, prijaviti tako da pošalje mejl na stranici savestay i onda izlaze službe Ministarstva turizma i sporta u kontrolu.


- Isto tako, kao što znate, Vlada je stavila prioritet na cijepljenje ljudi u turističkom sektoru. Odaziv je izuzetno dobar, svi smo svjesni što nam to znači, prvenstveno za zdravlje nas i naših bližnjih, a naravno, to se veže i za samu turističku sezonu, kazala je ministrica Brnjac.


Za nabavku antigenskih testova izdvojeno je više od 20 mil. kn. Testovi su sad u HZJZ-u, oni će se distribuirati prema regionalnim zavodima upravo prema broju turista.


- Na taj ćemo način omogućiti turistima, ako bude potrebno, da se prilikom povratka u svoje zemlje moraju testirati, da imaju test po što pristupačnijoj cijeni. Znači, mi smo osigurali besplatan test, međutim razgovarali smo s regionalnim zavodima, s obzirom da oni vrše testiranje na terenu, i sa županima i zamolili smo ih da cijena testiranja bude stvarno simbolična, istaknula je.


Što se tiče punktova za testiranje, Ministarstvo je pokrenulo akciju s regionalnim turističkim zajednicama i zamolilo ih da vode računa kako bi turisti zaista bili dostupni ti punktovi, da ih ima dovoljno i da imaju informacije o tome gdje se oni nalaze.


- Svi objekti koji pružaju smještaj moraju imati te informacije - od hotela, kampova do privatnog smještaja, rekla je ministrica turizma.


Ističe da su svi kriteriji omogućeni, a od 1. travnja svi su uvjeti transparentni i znamo koji su potrebni za ulazak u Republiku Hrvatsku.


Početak srpnja tradicionalno je vrijeme kada se mnogi odlučuju na dulji odmor, a kakvu sezonu na kraju očekuje Ministarstvo turizma i sporta? Je li realno očekivati da se po rezultatima ova sezona barem približi rekordnoj 2019. godini?


- Ako bi se ovako dobri epidemiološki uvjeti nastavili, prema nekim našim računicama, ja očekujem da bi sezona bila nekih 60% od 2019. godine. Međutim, moramo stvarno svi biti odgovorni. Moramo znati da je sad i delta soj potvrđen u Hrvatskoj, čuli smo i što prof. Markotić upozorava. Dakle to su čimbenici koji mogu utjecati na tijek turističke sezone, rekla je.


Dodala je kako smo, nažalost vidjeli što se dogodilo u Zadru i zato je Ministarstvo počelo provoditi sastanke na terenu s gradovima i županijama i tražilo je županijske izvještaje o provođenju epidemioloških mjera.


Što osim sunca, mora i prekrasne prirode moramo ponuditi turistima da se u ovim, ne baš normalnim okolnostima, odluče provesti odmor u Hrvatskoj?


- Pri našim posjetima i razgovorima na našim emitivnim tržištima, osim sigurnosti koju turist traži, i kroz projekt Save stay in Croatia, a to su većinom objekti koji nude dodatnu sigurnost i izoliranost, znači turisti bježe od masovnosti, iz gradova i prenapučenih podučja. Tu je također i ruralni turizam i nautika. Možemo stvarno biti zadovoljni da je nautički turizam čak 10% bolji od 2019., rekordne godine i nadam se da će se to i nastaviti u tom trendu, kazala je.


Turisti bježe od masovnosti


Dodala je da svi bježe od masovnosti, pa je Minstarstvo apeliralo i na gradove i lokalne turističke zajednice da se odmaknu od velikih manifestacija i da vode računa o tome da turist ne želi velika okupljanja, a ako se ona i događaju, da to bude pod strogo kontroliranim epidemiološkim uvjetima.   


Cijepljenje je važno i zbog zdravlja i zbog sigurnosti 


Uz procijepljenost turističkih djelatnika, ključna je i procijepljenost privatnih iznajmljivača, a u nekim turističkim regijama procijepljenost nije baš visoka.


- Žao mi je zbog toga, jer stvarno smo osigurali sve preduvjete. Cjepivo je tu, svatko tko želi može se cijepiti. Ja sam se cijepila, prvenstveno zbog mojih roditelja da budu siguni, oni su se cijepili. Mislim da je to poruka koju šaljem prvenstveno zbog zdravlja i zbog sigurnosti, kazala je ministrica Brnjac.

- Vidjeli smo na sastanku u Splitsko-dalmatinskoj županiji - turistu koji dolazi, pogotovo u privatni smještaj - prvo je pitanje jeste li svi cijepljeni. Naravno da se brine za svoje zdravlje i to je jedna poruka koju smo čuli i na tom sastanku, istaknula je 


Smatra da se privatne iznajmljivače samo razgovorom može potaknuti da se cijepe i održe svoju sezonu i poslovanje.


- Cijepljenje nije obavezno, ali znamo što nam to znači. Znamo u kojem smo stoljeću, znamo da ako nam to može sačuvati život, a svi u našem okruženju znamo za slučajeve koji su jako loše završili s koronom, i mislim da nam je to najjači imput zašto se cijepiti, poručila je.


Hrvatska kao korona sigurna destinacija


- U ovom trenutku govorimo o Hrvatskoj kao korona sigurnoj turističkoj destinaciji. Hrvatska je zelena na karti ECDC-a i to je vrlo važan segment. Upravo na taj način turisti koji planiraju doći gledaju kakvi smo na toj karti - to je prvi korak koji se promatra i tako turisti znaju da se mogu osjećati sigurno što se tiče korone.

- Ono što se dogodilo u Zadru, vidjet ćemo, imat će velike posljedice za Zadarsku županiju jer pogotovo njemački i austrijski turisti, ako znaju da po povratku u svoju zemlju moraju imati još 10 dana karantene, mislim da se nitko neće odlučiti na takav dolazak. Za sezonu u svakom slučaju ne bi bilo dobro ako bi se negdje ponovio zadarski slučaj, poručila je.


Dođe li incidencija zaraze na 200, Njemačka nas stavlja na listu rizičnih zemalja  


Ministrica Brnjac kazala je kako je na jučerašnjem sastanku u Osječko-baranjskoj županiji ravnatelj HZJZ-a jasno naglasio svima prisutnima da kad se utvrdi delta soj i kad počnu rasti brojke da je teško utvrditi kad će brojevi početi padati jer je za to potreban duži period. Ne bi bilo dobro za cijelu Hrvatsku da brojke počnu rasti. Ukoliko incidencija dođe do 200, Njemačka nas automatski stavlja na listu rizičnih zemalja. Čak 80% naših turista dolaze s područja Europske unije, a njemački turisti su u većini, više od 50% ih je s područja Bavarske, rekla je.


Svi ovisimo jedni o drugima i moramo se odgovorno ponašati


- I predsjednik Vlade održao je sastanak sa svim županima i gradonačelnikom Zagreba i jasno smo upozorili da svi ovisimo jedni o drugima. Kakve će biti brojke i ponašanje na obali sada, poslije će utjecati na brojke na kontinentu. Ne možemo zaboraviti kontinent i ne možemo si dopustiti da zbog neodgovornog ponašanja brojke počnu rasti i da poslije kontinent nema posezonu. Isto tako, kontinent mora sada voditi računa i o svojim brojkama, tako da obala može svoj dio odraditi kako treba, kazala je na pitanje može li se ove godine očekivati sezona nešto dulja od 15. kolovoza, kako je bilo lani. 


Ne smijemo zaboraviti, kaže, da dio turista koji dolazi ne traži samo sunce i more, već i odlaze na kontinent. To je ona poruka koju smo poslali svima - da smo integrirani i ovisimo jedni o drugima - i da stvarno moramo pokazati odgovorno ponašanje.


- Na svim smo sastancima apelirali, i cilj tih sastanaka je da upravo županijski i gradski stožeri preuzmu svoju odgovornost jer oni najbolje znaju koje su to manifestacije i događanja i eventualna žarišta. Oni mogu donijeti mjere koje su strože od nacionalnog stožera, što se i vidjelo na primjeru Istarske, Dubrovačko-neretvanske, Primorsko-goranske županije. Jako dobri primjeri postoje i apeliramo još jednom na sve njih da vode računa, a sutra imamo sastanak u Primorsko-goranskoj županiji, upravo s ciljem da se svi osvijeste i vode računa o tome da ne ugrozimo sezonu, i ono što je najvažnije - da ne ugrozimo zdravlje svih nas.


Možemo li se nositi s konkurencijom u još jednoj izazovnoj sezoni?


- Ove će godine konkurencija biti još teža jer svi su se pripremali. Prošle je godine Hrvatska bila pobjednik na Mediteranu, mogli smo započeti jednu odličnu sezonu, mi smo autodestinacija i odlični epidemiološki uvjeti omogućili su odličan početak, rekla je. 


Dodala je da je kod konkurencije i ove godine turistički sektor najviše pogođen pandemijom i svima je stalo do toga da zadrže svoje građane u svojim zemljama. 


-Turizam je izrazito važna djelatnost za Republiku Hrvatsku i mislim da ove godine imamo sve preduvjete da budemo puno, puno bolji od prošle godine, istaknula je.


Dodala je kako su joj na nedavnom sastanku u Ateni drugi ministri čestitali na svemu što je Hrvatska napravila u pripremi i svi su se složili da će ova godina biti izuzetno izazovna, a da mi imamo sve preduvjete za imati izuzetnu, sigurnu turističku sezonu.


Procedura ulaska u Hrvatsku 


- Što se tiče procedure ulaska turista iz EU-a u Hrvatsku, prema postojećim pravilima, ako dolaze iz zelenih područja, potrebna im je samo putovnica ili osobna isprava. Za one s područja koja nisu zelena, potrebna je negativan PCR test ili antigenski test ili potvrda o preboljenju. Turisti iz trećih zemalja uz sve to moraju imati još rezerviran smještaj, ili biti vlasnici smještajnog objekta ili plovila. Oni npr. iz BiH ili Srbije, koji nemaju potvrdu, neće moći ući u Hrvatsku, morat će na prvo najbliže testiranje prije ulaska, napomenula je ministrica turizma.


Cilj nam je malo opustiti se, a tome će pridonijeti COVID potvrde


- Kulturne manifestacije poput Dubrovačkih ljetnih igara, Splitskog ljeta, Ulysses teatra mogu se održati, jer cilj nam je opustiti se, a COVID potvrde koje će od 1. srpnja biti na snazi u cijeloj Europskoj uniji, a vrlo se jednostavno putem e-građani dobivaju, omogućit će nam to opuštanje i uživanje u kulturnim događanjima, kazalištu, koncertima. Jedino odgovornim ponašanjem možemo krenuti prema onome što je bilo prije bolesti COVID-19. Kontrole će ovog ljeta biti ključne, a svatko mora preuzeti odgovornost za sebe. Sve se može događati ali se svi moraju pridržavati i kontrolirati da se sve epidemiološke mjere poštuju, poručila je ministrica Brnjac.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!