Sudeći po rezervacijama Biograd ide prema rekordnoj sezoni

27.06.2021.

20:14

Autor: Ante Kolanović/Melita Šare/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Marina, ilustracija

Marina, ilustracija

Foto: Marko Dimic / PIXSELL

Biograd na Moru prije nekoliko je godina bio turistički rekorder. No noćenja i dolazaka je manje, kao i svugdje, otkako turiste dočekujemo u novim uvjetima.

- Da usporedimo, Biograd je prošle 2020. godine imao sasvim solidne rezultate u ovo vrijeme. Oko 4 tisuće gostiju odmaralo se na biogradskoj rivijeri, to je bilo skoro 50 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu, izvijestio je novinar Ante Kolanović za Dnevnik HTV-a.

- U odnosu na 2019., referentnu godinu, mi smo zadovoljni u ovih prvih 5 mjeseci. Čarter nam je bolji nego 2019. godine za desetak posto, kampovi su bolji za 5 posto, jedino je u padu hotelski smještaj odnosno privatno domaćinstvo, rekao je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru. Dodao je kako bi u njegovome gradu bili zadovoljni rezultatima kao onima u 2019., odnosno rekordnom sezonom.

Nijemci su Zadarsku županiju stavili u područje niskog rizika, to znači i neke nove mjere. Na pitanje može li to udaljiti nautičare kao turiste koji se oduvijek najduže zadrže u marinama, gradonačelnik Biograda na Moru odgovara kako misli da nema razloga za strah.

- S obzirom da se ove godine pokazalo da se nautika povećava, veća je i sigurnost za same goste, prema tome - nema straha!, izjavio je Knez. Dodao je da se Biograd na Moru štiti tako da poštuje sve mjere nacionalnog Stožera. I građanima i gostima Grad je osigurao četiri punkta za testiranje. Osim toga i hotelske kuće imaju svoje centre.

Nautičari nam prvi stižu i posljednji odlaze. To ovoga proljeća nije bilo lako, primjerice, za Austrijance i Nijemce. Do prije koji tjedan Austrijanci su nakon povratka u svoju zemlju morali u desetodnevnu karantenu.

- Ovo što vidimo po rezervacijama, ako se nešto drastično ne promijeni, očekujemo kroz nekih desetak dana punu sezonu barem, što se tiče, čartera u Hrvatskoj. Nautička sezona ide, usporeno je došlo, ali nadamo se da će puno duže trajati, i da će nas situacija u kolovozu i rujnu pomaziti za razliku od prošle godine, kaže Luka Šangulin, direktor čarterske tvrtke.

Obitelj Wolfganga Ropa ovog Nijemca ima svoju jedrilicu. Jadranu su vjerni već više od pola stoljeća. Cijepio se dva puta, pa nije zabrinut zbog povratka kući. Kao ni Zvone Šali iz Slovenije. Već mjesec dana plovi Jadranom i planira ostati čak do rujna. Primoš Bučar iz Maribora stigao je na našu obalu samo za vikend. Nedostajalo mu je Jadransko more, kaže. Nije bio ovdje već godinu dana.

Pri povratku kući neće imati problema jer Biograd ima čak tri punkta za testiranje, a jedan je tik uz marinu. Za 15 minuta antigenski test je gotov. Bris se uzima ujutro, a PCR nalaz bude gotov do navečer, objašnjava Natalija Klarić, medicinska sestra na punktu za testiranje.

Hoće li je jedriličari mirno ploviti Jadranom do kasne jeseni ili naglo prekinuti odmor kao prošle godine već sredinom kolovoza, ovisi, naravno, o našem ponašanju i procijepljenosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!