Advent u Zagrebu - nova vlast, nova pravila

01.10.2021.

23:15

Autor: Ante Raić/Dnevnik 3/HRT

Advent in Zagrebu

Advent in Zagrebu

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Grad Zagreb jutros je objavio natječaj za adventske kućice. Od njih 93 samo 32 su ugostiteljske, što je znatno manje nego prijašnjih godina. Manje je i lokacija pa tako neće biti prepoznatljivog klizališta na Trgu kralja Tomislava ni božićnog ugođaja na Zrinjevcu.

Nova vlast, novi advent, nova pravila. Ledeni park na Tomislavovu trgu i zimska bajka na Zrinjevcu odlaze u povijest. Advent će biti manje raskošan, na samo 5 lokacija.

- Puno faktora je igralo u raspisu tog natječaja. Mislimo da grad pripada svima a ne samo ugostiteljskim objektima. Moramo tu pažljivo dozirati koliko čega i na kojim mjestima, kaže Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreba.

U usporedbi s 220 kućica, koliko ih je bilo, sada će ih biti 93 - od čega samo 32 za ugostitelje.

- Nije stavljen kriterij da se netko tko se bavi ugostiteljstvom može prijaviti za kućicu, tako da očekujemo da će se ponovno javiti mnogi iz raznoraznih djelatnosti. Ja ne znam nikoga tko će aplicirati za te kućice iz ugostiteljskog sektora, tvrdi Žakline Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja.

Ugostitelji iz središta grada u sklopu Adventa pripremaju novi program - manifestaciju "ŽićBo" i to na terasama vlastitih objekata. Obrtnicima, s druge strane, Advent je važan i raduju se cijenama i do deset puta nižima od onih za ugostitelje.

- U ovo covid-vrijeme, mi proizvođači smo osjetili veliki pad financijski i zato nam je bitan taj Advent, napominje Danijela Halužan Glumbić, proizvođačica suvenira.

Turistička zajednica Grada Zagreba ove godine n ema svoje kućice te stoga nisu htjeli komentirati natječaj. Kažu da pripremaju prigodne kulturne programe i koncerte te da će detalje objaviti u studenom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!