Akcija 'Dorina': Pritvor bivšim djelatnicima Grada Vodnjana

29.06.2022.

08:51

Autor: T.V./HRT/Hina

Privođenje osumnjičenih za pogodovanja u području prostornog planiranja i bespravne gradnje u Istri

Privođenje osumnjičenih za pogodovanja u području prostornog planiranja i bespravne gradnje u Istri

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Vlado Bosner prihvatio je zahtjev USKOK-a i odredio istražni zatvor od 30 dana za prvookrivljenu Doru Komparić, bivšu savjetnicu za prostorno planiranje i gradnju u Vodnjanu i drugookrivljenog Damira Janka, bivšeg pročelnika gradskog odjela za komunalni sustav Vodnjana. Uhićeni su zbog pogodovanja i zlouporabe u prostornom planiranju i bespravnoj gradnji u južnom dijelu Istre. U USKOK-ovoj akciji 'Dorina'  Uhićeno je 26 osoba, 10 slovenskih, jedan srpski i 15 hrvatskih državljana. 


Braniteljica prvookrivljene Iva Bilandžija rekla je da će žaliti na odluku o pritvoru, isto je najavila braniteljica drugookrivljenika Biljana Grozdanić Pilat. Skupina osumnjičenih, među kojima su bili Komparić i Janko, u utorak su ispitani u riječkom Odsjeku USKOK-a. Svi su, osim njih dvoje, pušteni da se brane sa slobode. Među ispitanima su bivši čelnik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Mladen Kancelar, bivši pročelnik za prostorno planiranje Istarske županije Sead Ibrahimović, geodet Krešimir Stojkovski, arhitekt Danijel Štokovac te više vlasnika nekretnina.

- Mogu samo reći da je upravo završilo ročište na osnovu prijedloga USKOKa za određivanjem istražnog zatvora u odnosu na 1. i 2. okrivljene. Uskok je preglagao istražni zatvor u odnosu na oboje okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a u odnosu na jednu okrivljenicu predloženo je određivanje istražnog zatvora i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela obzirom da je ista i nadalje službenica, izjavila je nakon ročišta zamjenica ravnateljice USKOK-a Margareta Inan.Istraga protiv 26 okrivljenika, za dvoje se traži istražni zatvor

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU istarske, donio rješenje o provođenju istrage protiv 15 državljana Hrvatske, 10 državljana Slovenije i jednog državljanina Srbije, koji ima stalni boravak u Hrvatskoj, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave.

Osnovano se sumnja da je, od 2014. do 2019. godine, u Vodnjanu, I. okr. kao savjetnica za prostorno planiranje i gradnju pri Upravnom odjelu za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove Grada Vodnjana, rješavajući zahtjeve za legalizaciju bespravno izgrađenih zgrada u katastarskim općinama Vodnjan i Peroj, na traženje vlasnika nekretnina u upravnim predmetima Grada Vodnjana donosila rješenja o izvedenom stanju kojima su, protivno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, legalizirane nezakonito izgrađene zgrade ili zgrade koje će se tek izgraditi, iako je bila svjesna da se radi o zgradama koje sukladno navedenom zakonu ne mogu biti legalizirane jer su izgrađene nakon 21. lipnja 2011. ili nisu uopće izgrađene ili ne udovoljavaju drugim uvjetima propisanim tim zakonom.

Na taj je način I okr., nakon što su to od nje zatražili II., V. do VII. te IX. do XXII. okr. kao vlasnici nekretnina na kojima su ilegalni objekti izgrađeni ili se tek trebaju izgraditi, odnosno njihovi punomoćnici i druge osobe, omogućila zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru, dok je u pojedinim slučajevima onemogućila donošenje ili provedbu rješenja za uklanjanje ilegalnog objekta. Ujedno je vlasnicima takvih zgrada pribavila znatnu imovinsku korist povećanjem vrijednosti nekretnina koja se očituje u razlici vrijednosti zemljišta bez izgrađenog objekta i s izgrađenim objektom.

Tako je I. okr. donijela rješenja o izvedenom stanju u najmanje 16 upravnih predmeta u kojima su zaprimljeni zahtjevi za legalizaciju bespravno izgrađenih zgrada, a pritom se prema potrebi koristila nevjerodostojnim ispravama priloženim uz pojedini zahtjev ili ih je sama izrađivala kao podlogu za odlučivanje s neistinito prikazanim stanjem na terenu. Pojedine isprave koje je koristila u upravnim predmetima izrađivali su i III. okr. kao ovlašteni inženjer geodezije, IV. okr. kao ovlašteni inženjer građevinarstva, VIII. okr. kao ovlašteni arhitekt, IX. okr. kao suradnik ovlaštenog arhitekta, XXIII. okr. kao suradnica ovlaštene arhitektice te XXIV. okr. kao ovlaštena arhitektica.

Na opisani način vlasnicima nekretnina pribavljena je materijalna korist od najmanje 4.513.755,39 kuna.

Nadalje se osnovano sumnja da su, u razdoblju od 2015. do 2017. godine, u Vodnjanu, II. okr. kao pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove Grada Vodnjana te I. okr. kao savjetnica za prostorno planiranje i gradnju u istom Odjelu, oboje postupajući po zahtjevima za legalizaciju bespravno izgrađenih zgrada u katastarskoj općini Peroj, na traženje XXV. i XXVI. okr. kao vlasnika nekretnina, donosili ili nalagali donošenje rješenja o izvedenom stanju u najmanje dva upravna predmeta Grada Vodnjana kojima se protivno zakonu ozakonjuju nezakonito izgrađene zgrade ili zgrade koje će se tek izgraditi, iako su bili svjesni da se radi o zgradama koje ne mogu biti legalizirane jer je to u suprotnosti s odredbama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama jer su izgrađene nakon 21. lipnja 2011. ili uopće nisu izgrađene. Kao podlogu za odlučivanje također su koristili nevjerodostojne isprave ili su ih sami izrađivali.

Na opisani način vlasnicima nekretnina pribavljena je materijalna korist od najmanje 297.655,36 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika.

Postupak se danas seli na Županijski sud u Rijeci

Reporterka HTV-a Blanka Kukec rekla je u javljanju za emisiju HTV-a Studio 4 kako su djelatnici riječkog USKOK-a sinoć do kasnih večernjih sati ispitivali osumnjičenike, njih 15, koliko je uhićeno, dolazilo je iz Vodnjana i Pule u Rijeku uz pratnju policije koja je bila u civilnoj odjeći.

- Neki osumnjičenici privedeni su u lisicama. Nemamo službenu informaciju koji će uhićenici biti pušteni da se brane sa slobode, a koji će uhićenici biti danas privedeni sucu istrage Županijskog suda u Rijeci. Puno je spekulacija, a neslužbeno doznajemo iz USKOK-a da su svi uhićenici jučer saslušani i ispitani u riječkom USKOK-u. Policijskom istragom obuhvaćeno je 26 ljudi, a među njima ima puno arhitekata, geodeta, poduzetnika no i dužnosnika Grada Vodnjana koji su nekad radili na legalizaciji i prostornom planiranju. Postupak se danas seli na Županijski sud u Rijeci, rekla je u javljanju.

- Ono što se stavlja mom branjeniku na teret su kaznena djela pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti i kazneno djelo krivotvorenja isprave. Vezana su uz zahtjeve za izdavanje rješenja o izvedenom stanju, odnosno tzv. postupke legalizacije nezakonito izgrađenih građevina. Ne bih špekulirao s onim što će USKOK ovdje raditi. Smatram da, s obzirom na vremenski period od kad se sve dogodilo, to su inkriminirana djela od prije 5-6 godina, ne bi bilo tu razloga za određivanje istražnog zatvora, ali kažem to je ono što će USKOK odlučiti, u to ne želim ulaziti, rekao je Matija Miloš, odvjetnik geodeta Krešimira Stojevskog, osumnjičenog u slučaju "Dorina".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!