Akcija "Dorina": Ispitana skupina osumnjičenih u riječkom USKOK-u

28.06.2022.

19:10

Autor: Marko Percan/Petra Neuner Geržinić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT/Hina

Privođenje u Majmajoli

Privođenje u Majmajoli

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Skupina osumnjičenih za pogodovanja i zlouporabe u području prostornog planiranja, bespravne gradnje i legalizacije na području južne Istre, ispitana je u riječkom Odsjeku USKOK-a. Među prvima su ispitani slovenski državljani koji su navodno htjeli kupiti zemljište na istarskom području. Neslužbeno se doznaje da su među ispitanima i pulski poduzetnik i geodet Krešimir Stojkovski te nekadašnji čelnik ureda državne uprave Istarske županije Mladen Kancelar. Novinarima okupljenima ispred riječkog USKOK-a u utorak nije službeno potvrđeno koliko je osoba tijekom dana ispitano, hoće li ispitivanje biti nastavljeno sutra, kao ni hoće li za nekog od njih biti zatražen istražni zatvor pa se očekuje da će to biti poznato u srijedu.


Uskokovom akcijom u Istri kodnog imena "Dorina" obuhvaćeno je 26 osoba za koje se sumnja da su sudjelovale u nezakonitoj legalizaciji građevinskih objekata. Petnaest ih je uhićeno na području Vodnjana i Pule. Među njima su gradski zaposlenici koji su vodili postupke legalizacije, poduzetnici u građevinskom sektoru, geodeti i arhitekti kao posrednici, ali i vlasnici nekretnina. U složenom kriminalističkom istraživanju sudjelovalo je više od 60 policijskih službenika.

Zasad neslužbeno, doznaje se da su među uhićenima poduzetnici, bivši zaposlenici Županije, Grada Vodnjana te bivši čelnik ureda državne uprave u Istri, Mladen Kancelar. Premetačine kuća, automobila i stanova bile su i na području Pule i Peroja. Prema neslužbenim informacijama, osumnjičeni se terete za djela počinjena između 2014. i 2019. godine. Vodnjanci kažu - očekivano.

- Mi to znamo odavno, nije to tajna, govori jedan od Vodnjanaca. 

- Što se zna? Da se nezakonito urbanizira? 

- Da, dobro je da je došlo malo promjene. Mi moramo čekati godinu i pol za građevinsku, a oni dobiju preko noći, da ne pričam dalje, kazao je. 

- Ne iznenađuje me previše, rekao je drugi Vodnjanac. 

- Zašto? 

- Bilo je za očekivati kad tad, svi to znaju, prilika čini lopova, dodaje.

Uhićenja su odmah izazvala i političku buru na poluotoku. 

- Pokazalo se da je pod okriljem IDS-a nekretninski biznis zapravo glavni biznis i vrh, na neki način, korupcijske hobotnice. Podsjetit ću da smo uputili dvije kaznene prijave protiv istarskog župana Borisa Miletića. Očekujemo da se istraži taj slučaj. Što se tiče ovog konkretnog nekretninskog biznisa, to samo govori o modusu operandi gdje se javne službe zloupotrebljavaju za probitak onih koji su na vlasti i njihovo osobno bogaćenje, rekao je Danijel Ferić iz SDP-a. 

Boris Miletić u kratkom je priopćenju rekao da nije upoznat s predmetom istrage te da policijska postupanja nemaju veze s djelokrugom rada Županije. Gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio, pak, u priopćenju ističe da je ovo pokazatelj zamršene situacije koju je naslijedio od prošle IDS-ove vlasti.

Na sve odgovara predsjednik IDS-a.

- Imamo nultu toleranciju na kriminal i korupciju i svaki korak u nastojanju da se zaštiti javni interes mi podržavamo. Što se tiče gospodina Ferića, jasno je da on ima svoj interes za takvu izjavu, ono što mi želimo reći je da kriminal ima svoje ime i prezime, kriminal su počinili pojedinci, a ne institucije, rekao je Dalibor Paus

A osumnjičeni pojedinci privedeni su u Rijeku, nakon njihova ispitivanja bit će donesena odluka o daljnjem postupanju. 

Prvi osumnjičenici na ispitivanju u riječkom USKOK-u

Među prvima je na ispitivanje u riječki USKOK dovedena osumnjičenica koju zastupa odvjetnik Radivoj Mačešić iz Pule.

Mačešić je potvrdio da zastupa jednu od osumnjičenih osoba, koja je iznijela svoju obranu te je odlukom USKOK-a puštena kući. Na novinarski upit, rekao je da je riječ o osobi koja nije zaposlena u Gradu Vodnjanu te da ju se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti.

Neslužbeno: Akcijom obuhvaćeno i osam slovenskih državljana

- Istragom je obuhvaćeno 26 osoba s područja južne Istre, radi se o poduzetnicima, čuli smo i bivših službenika grada Vodnjana. Istragom je obuhvaćeno i osam slovenskih državljana i državljanki. Navodno je dvoje uhićeno, navodno zbog sumnjive kupovine parcela na jugu Istre. Svi će biti privedeni u Uskok, a onda će pred suca istrage, koji će odlučivati o možebitnom pritvoru, rekla je u javljanju u središnji Dnevnik naša reporterka Petra Neuner Geržinić dodajući da će biti zanimljivo pratiti političke reakcije.

- U vrijeme kada su se događali ovi događaji, IDS je bio na vlasti u Vodnjanu i u Puli. Vodnjan je tada vodio IDS-ov Klaudio Vitasović, a Pulu aktualni istarski župan Boris Miletić. IDS je danas odbacio bilo kakvu povezanost sa samim događajima, ali i s osobama koje su uhićene u akciji "Dorina", dodaje, ističući da su politički protivnici jedva dočekali ovu akciju kako bi IDS-u ukazali na korupciju u njihovim redovima.

- Obratio se i aktualni gradonačelnik Vodnjana, rekao je da je ova akcija potvrdila situaciju koju su zatekli kada su preuzeli vlast od IDS-a. Kažu da je puno jasnije zašto se moralo ići u reorganizaciju uprave, a što je dočekano na nož od javnosti te kako kaže Edi Pastrovicchio, i od nekih medija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!