Alvir: Neki i dan danas govore da je Ovčara opravdana

19.11.2021.

09:49

Autor: HRT

Ivo Kovačić i Ljiljana Alvir

Ivo Kovačić i Ljiljana Alvir

Foto: HRT / HTV

Neki i dan danas govore da je Ovčara opravdana. Neki ni danas ne priznaju da je Republika Hrvatska slobodna država. Šutnja je zločin i svatko ima obavezu reći istinu, poručila je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila.

- Najveći problem je organizirano premještanje grobnica od strane JNA koja je to provela pod nalogom srpskog političkog vodstva i uz pomoć Srba koji su živjeli na ovome području, kazala je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila.

Dodala je kako ima puno ljudi koji znaju istinu, a šute što se kaže "pokazuje iz dana u dan". Neki šute iz straha jer im se prijeti, neki šute iz mržnje, a neki zato jer su počinitelji oni ili netko od njihovih bližnjih.

- Neki i dan danas govore da je Ovčara opravdana, a neki ni danas ne priznaju da je Republika Hrvatska slobodna država. Šutnja je zločin i svatko ima obavezu reći istinu. Međutim svjedoci smo da u RH postoje mnogi koji traže isključivo svoja prava i ne poštuju obavezu prema nestalima i prema samima sebi, poručila je.

- Dok se istina ne prizna, neće moći biti života kakvog svi mi želimo, naglasila je te dodala kako je rješenje otvaranje arhiva JNA u Beogradu. Ona ne krije istinu o svima, ali o većini - da. Dokaz da arhivi postoje je haški proces Slobodanu Miloševiću, koji je u svome svjedočenju iznio niz detalja.

Ivo Kovačić posljednji je zapovjednik obrane Borova naselja. Nekoliko dana prije pada teško ranjen i zbrinut je u pomoćnoj bolnici u Borovo Commercu. U toj bolnici je bilo dnevno oko 700 do 800 ljudi, a na današnji dan sve se slomilo. Oni koji nisu mogli doći u Borovo Commerce otišli su u Obućaru gdje je bilo sklonište, kazao je Kovačić koji se prisjetio teških dana borbe, pada i 9-mjesečnog boravka u logoru u Stajićevu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!